Місія Ради Європи поїхала перевіряти, як дотримуються права людини в окупованому Криму

Читать на русском
До Криму приїхали спостерігачі з Ради Європи. Вони обіцяють скласти звіт про дотримання прав людини та свободи слова й не торкатися питання територіальної приналежності півострова.
Торбйорн Ягланд

Сьогодні, 25 січня, розпочинається візит місії Ради Європи до тимчасово окупованого Криму з метою перевірки стану дотримання прав людини на півострові.

Про це з посиланням на офіційну сторінку РЄ повідомляє «Слово і Діло».

У повідомленні йдеться, що про початок роботи місії оголосив генеральний секретар організації Торбйорн Ягланд.

«Більше 2,5 млн людей проживають у Криму, і вони також повинні перебувати під захистом Європейської Конвенції з прав людини… Однак уже більше року жодна делегація міжнародної організації не відвідувала півострів», – зазначив він.

Повноваження російської делегації ПАРЄ анульовані на весь 2016 рікЧерез відмову делегації Росії від участі у зимовій сесії Парламентської асамблеї Ради Європи її повноваження анульовані на весь 2016 рік.

Місія займатиметься виключно питаннями дотримання прав і свобод людини, в тому числі свободи слова, зібрань і дотримання прав нацменшин, утримання в'язнів тощо. Політичних питань та питання територіального статусу півострова члени місії не зачіпатимуть.

«Місія буде діяти незалежно й не матиме жодного стосунку до питання територіального статусу Криму», – підкреслив генсек організації.

Пізніше стало відомо, що, незважаючи на те, що візит місії був погоджений з українським МЗС, на півострів делегація летить із території Росії, хоча українське законодавство вимагає перетину кордону саме з боку материкової України.

Нагадаємо, вчора голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що питання повернення Криму має обговорюватися в рамках Мінських домовленостей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: