Інтерпол перестав шукати українських чиновників часів Януковича (доповнено)

Читать на русском
З офіційного сайту Інтерполу зникли колишні чиновники, які перебували в міжнародному розшуку.

Імена політиків часів Януковича зникли з офіційного сайту міжнародного розшуку.

Про це повідомили в Центрі протидії корупції, передає «Слово і Діло».

Зокрема, Інтерпол видалив з бази екс-прем'єр-міністра України Миколу Азарова, колишню керівницю Міністерства охорони здоров'я Раїсу Богатирьову, бізнесмена Сергія Курченка, екс-міністра фінансів Юрія Колобова та колишнього народного депутата Юрія Іванющенка.

«Зникнення всіх цих підозрюваних з бази Інтерполу може означати лише одне – справи екс-чиновників Януковича успішно зливають», – заявив голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Він сказав, що Шокін та Аваков повинні тепер пояснити, чому всі колишні чиновники більше не перебувають у розшуку Інтерполу.

Кого з українських чиновників шукає Інтерпол?Майже два роки тому команда Віктора Януковича покинула територію України. Його оточенню вдалося не тільки втекти, але й вивести з країни капітали. Майже всі ці люди були оголошені в міжнародний розшук.

Відповідно до українського законодавства, якщо людини немає в базі розшуку Інтерполу, то в Україні можуть виникнути проблеми з отриманням дозволу на досудове розслідування.

«Відсутність такого дозволу не дозволить довести справу до суду. Тому неможливо буде повернути награбоване майно Януковича, Азарова та інших посадових осіб колишньої влади», – пояснив юрист Центру протидії корупції Денис Свириденко.

Водночас заступник начальника робочого апарату українського бюро Інтерполу, начальник управління міжнародного розшуку та супроводу розслідувань, підполковник поліції Євген Паніотов заявив, що колишні чиновники з оточення екс-президента України Віктора Януковича, як і раніше, перебувають у міжнародному розшуку Інтерполу, хоча їхні прізвища не відображаються на сайті відомства.

«Те, що ці прізвища зникли, нічого не означає. Ми щойно перевірили – все як було, так і є», – сказав він.

За його словами, сайт Інтерполу є публічною сторінкою відомства й містить лише частину інформації, а база з українськими чиновниками перебуває в закритому доступі.

Нагадаємо, раніше керівник українського бюро Інтерполу Василь Неволя заявив, що розшук зазначених осіб із використанням системи Інтерполу суперечить вимогам третьої статті статуту організації (заборона будь-якого втручання до справ, що мають політичний характер) і не відповідає принципам дотримання нейтралітету з боку Інтерполу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: