Яресько розповіла, як падіння російського рубля впливає на гривню

Читать на русском
Крім падіння рубля, на курс гривні впливають і зимові свята, через які попит і пропозиція на валютному ринку втратили баланс

Міністр фінансів України Наталія Яресько каже, що обвал рубля в Росії може «психологічно» вплинути на українську гривню.

Про це вона сказала в коментарі журналістам у Давосі, де проходить Всесвітній економічний форум, пише «Слово і Діло».

«Я не в Києві, але можу уявити, що існує якийсь психологічний ефект від того, що відбувається з рублем в Росії», - сказала Яресько.

Новий обвал гривні: що буде з курсом? ЕкспертЯкщо уряд і НБУ не робитимуть великих помилок, на які вони здатні, курс стабілізується ближче до другого кварталу.

Українська гривня дешевшає щодо долара, тому що через зимові свята попит і пропозиція на валютному ринку України тимчасово втратили баланс. Це також призвело до зниження курсу гривні, стверджує міністр.

За її словами, отримання третього траншу кредиту від МВФ, яке очікується вже в лютому, допоможе збільшити резерви Нацбанку та стабілізує національну валюту.

У Національному банку України кажуть, що через падіння рубля на світових ринках стануть дешевшими російські товари, відповідно Україні буде складніше з ними конкурувати. Директор департаменту відкритих ринків НБУ Сергій Пономаренко уточнив, що девальвація рубля також негативно позначиться на конкурентоспроможності українських товарів і на російському ринку.

Російський рубль почав своє круте піке на тлі здешевлення нафти. Після того, як США та ЄС зняли санкції з Ірану, падіння нафтових котирувань прискорилося, вартість нафти марки Brent опускалася до позначки 27,2 доларів за барель. Паралельно різко впав і курс російського рубля - долар кілька разів перевалив за 85 рублів, а вартість євро досягала позначки в 93 рублі.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: