Експерт: створити Держбюро розслідувань та змусити його працювати – різні речі

Читать на русском
Борис Малишевексперт з правових питань

У ГПУ попередили, що з 1 березня може виникнути ситуація з фактичним колапсом розслідування справ високопосадовців та Євромайдану через вступ у дію закону про Державне бюро розслідувань. Своєю чергою, український прем'єр був упевнений, що ДБР взагалі не запрацює.

Колапсу бути не має, хоча дійсно від моменту створення до початку роботи ДБР може минути 3 місяці, а може – й півроку.

Згідно з перехідними положеннями до закону про ДБР, воно дійсно має бути створене не пізніше 1 березня 2016 року, але в тих самих перехідних положеннях написано, що справи, порушені іншими органами, в тому числі справи Майдану, які розслідує Генпрокуратура, передаються до ДБР протягом трьох місяців із дня початку діяльності ДБР.

Завершити розслідування подій на Євромайдані неможливо – ВовкДля всіх очевидно, що ефективність розслідування є дуже низькою, і тому справедливо піддаються критиці всі правоохоронні органи.

Варто розрізняти дві юридичні події – створення ДБР та початок його діяльності. Створене воно може бути й у березні 2016 року. А коли вони наберуть хоча б частину штату, слідчих, отримають приміщення, бюджетне фінансування, невідомо.

Термін від створення до початку діяльності може бути достатньо тривалим – до півроку.

В Кримінально-процесуальному кодексі також прописано, що підслідність ДБР починає діяти не з моменту створення, а з моменту початку діяльності. Це різні речі. Але якогось колапсу бути не має.

Зазначимо, що найбільше суперечок перед розглядом питання про створення ДБР у депутатів виникло через процедуру призначення директора Бюро.

Депутати домовилися, що директора ДБР призначатиме Президент за поданням прем'єра, яке той робитиме на підставі рішення конкурсної комісії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: