Чим закінчаться протести в Молдові? Експерт

Читать на русском
Олександр Палійполітичний експерт

20 січня під будівлею парламенту Молдови в Кишиневі зібралися тисячі демонстрантів, що виступали проти затвердження нового уряду під керівництвом Павла Філіпа. Вже до вечора стало відомо, що в ході бійки постраждали семеро поліцейських та троє цивільних осіб.

Молдавани 20 років голосували за комуністів, а тепер їм захотілося всього й одразу.

Це реакція молдаван на політичну ситуацію та корупцію в країні. Їхнє обурення логічне та зрозуміле, але є легітимні способи вирішення через вибори. Молдавани 20 років голосували за комуністів, а тепер їм раптом захотілося всього й одразу. Соціально-економічна ситуація в країні є не дуже хорошою, тому такі ситуації час від часу виникатимуть.

У Молдові вже був подібний випадок, коли парламент мало не спалили, 5 років тому. Якогось глобального значення такі події не матимуть, тому що в Молдові немає контреліт, які можуть перехопити владу. Там всі еліти в парламенті або навколо нього. Вони всі інтегровані.

Не виключено, що все це відбувається за участю Москви. Але навіть якщо й ні, РФ все одно скористається цією ситуацією. Щодо України, то для нас це не матиме наслідків.

Відзначимо, що новий уряд було затверджено депутатами за лічені хвилини 57 голосами. У залі при цьому були присутні всього 68 депутатів зі 101.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: