Експерт: Донбас сьогодні – це територія беззаконня, де вибори ніхто не визнає

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог

Українська сторона може погодитися на вибори на окупованих територіях Донбасу лише за виконання низки умов: роззброєння, відведення техніки, допуск ОБСЄ на Донбас. Про необхідність дотримання цих пунктів Європа в унісон з українською владою говорила весь 2015 рік. З настанням нового року РФ, як і рік тому, майже щодня обстрілює українські позиції, тоді як голова МЗС Німеччини наполягає, що закон про вибори на Донбасі має бути ухвалений до кінця січня.

Закон про вибори на Донбасі не означає автоматичного припинення вогню, а під дулом автоматів вибори не проводяться.

Як результати попередніх виборів на Донбасі не були визнані світовою спільнотою, так само й ці вибори, якими шантажують Україну, ніхто не визнає. Варто проаналізувати рівень безпеки. Без демілітаризації провести вибори неможливо.

Вибори за українським законодавством означають, що мають бути допущені всі українські партії та ЗМІ. Основним виборчим арбітром має бути Центральна виборча комісія з присутністю прокуратури та міліції. Бойовики не допустять наявності там українських силовиків, тому Україні необхідно ввести на окуповану територію спеціальний європейський міліцейський контингент.

Донбас сьогодні – це територія беззаконня. Говорити про те, що там можна провести вибори на основі якогось закону, даремно. Сам формат існування військових формувань уже є беззаконням.

Нагадаємо, чергова зустріч Тристоронньої контактної групи пройде в Мінську сьогодні, 20 січня.

Як відомо, Президент України Петро Порошенко пообіцяв, що вибори на сході України пройдуть за українським законодавством в процесі, який чітко відповідає міжнародним стандартам, в тому числі й стандартам ОБСЄ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: