Повернути Донбас можна лише на «особливих умовах» – експерт

Читать на русском
Олег Волошинполітолог - міжнародник

Обстріли на Донбасі з боку бойовиків і погрози на адресу спостерігачів ОБСЄ тривають щодня. Міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що лише вибори на Донбасі можуть встановити мир, і тому він вимагає від України якнайшвидше ухвалити закон і провести вибори на окупованих територіях.

Ми втратили частину Донбасу й повернути її можна лише на «особливих умовах».

Вимога є цілком логічною, оскільки Європа впевнена, що це шлях до подальшої реінтеграції регіону до складу України. Це ми маємо форсувати події, а наше бажання тягнути час в надії, що хтось і якось усе вирішить, а Росія завтра розвалиться, ні до чого не призводить. Це все нісенітниця.

Європа абсолютно законно й правильно, в рамках розуміння, що таке мирне врегулювання не лише на Донбасі, але й в інших конфліктах у різних регіонах світу, хоче перейти до політичного діалогу.

Нуланд розповіла, як можна врегулювати ситуацію на ДонбасіТільки повне припинення вогню дасть можливість врегулювати ситуацію на Донбасі та повернути контроль над кордоном.

Потрібно чітко розуміти, що повноцінна федерація можлива, лише якщо є консенсус багатьох регіональних еліт і консенсус у Києві. Ми втратили частину Донбасу й намагаємося її повернути, що видається можливим лише на «особливих умовах».

Це не федералізація України, а особливі умови повернення певної частини території країни. Як, наприклад, свого часу був відібраний у Китаю Гонконг, який потім повернувся, але вже не на правах звичайного міста чи району, а на правах особливого автономного округу.

Відзначимо, міністр закордонних справ України Павло Клімкін переконаний, що в новій Конституції мають закріпити норму щодо Донбасу.

Однак раніше перший віце-спікер Верховної Ради Андрій Парубій виступив за вилучення «норми щодо Донбасу» з проекту змін до Конституції України в частині децентралізації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: