Новий обвал гривні: що буде з курсом? Експерт

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Знецінення рубля відбувається на тлі нового падіння світових цін на нафту. Курс долара на відкритті торгів у Москві перевищив 78 рублів. Російська валюта поступово наближається до дна. Вже кілька днів і щодо української гривні помітна тенденція до девальвації. В обмінних пунктах гривня впала до рівня 27 грн/дол. і більше 29грн/євро.

Девальвація гривні є продовженням бездарної валютно-курсової та монетарної політики НБУ.

Є три фактори, які впливають зараз на девальвацію. Перший, звичайно, полягає в тому, що падає рубль. Така динаміка зберігається вже два роки, коли слідом за падінням рубля, падає гривня. Все має бути з точністю до навпаки. Тому що дешеві нафта й газ покращують платіжний баланс, а значить, курс гривні мав би рости. Річ у тім, що НБУ не контролює московські банки, які намагаються купити долар для компенсації втрати валюти від падіння рубля. У цьому основна причина.

Гонтарева планує обмежити готівкові розрахунки до 1000 євроСказано 9 листопада 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Ситуація з девальвацією гривні є продовженням бездарної валютно-курсової та монетарної політики НБУ. Політики, яка обумовлена створенням труднощів для валютно-обмінних операцій, для людей – коли неможливо зняти готівку, бізнесу – який не може зробити проплати вчасно. Це призводить до того, що навіть на незначні зміни курсу тіньовий ринок реагує непропорційно сильно. На тіньовому ринку зараз долар коштує 27,5 гривень, а на офіційному – 24,7. На різниці заробляють ті, хто має доступ до валютних ресурсів. Така система стимулює розхитування курсу.

Третім фактором, що вплинув на падіння гривні, є труднощі з отриманням чергового траншу. Але це лише по-третє, тому що гроші від МВФ ніколи не потрапляли на валютний ринок. Вони є на рахунках НБУ та Кабміну й фактично не впливають на курс.

Рік ми почнемо з курсом 25-28 грн/дол. Підстав для подальшого падіння немає. Якщо уряд і НБУ не робитимуть великих помилок, на які вони здатні, курс стабілізується на рівні 26-28 грн/дол., з тенденціями до посилення гривні в другому кварталі.

Відзначимо, що НБУ для того, щоб утримати гривню від подальшої девальвації, щодня проводить аукціони з продажу валюти.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: