У «Газпромі» знову вимагають, щоб Україна сплатила за газ, якого не використовувала

Читать на русском
У «Газпромі» вирішили знову натиснути на Україну, пригрозивши майже 2,5-мільярдним боргом, накопичилася згідно з принципом «бери або плати».

Російський «Газпром» виставив «Нафтогазу України» рахунок на суму 2,549 млрд дол. США за обсяги газу, які наша країна недобрала в третьому кварталі 2015 року за принципом «бери або плати».

Про це з посиланням на прес-службу російської компанії повідомляє «Слово і Діло».

«Сьогодні ПАТ «Газпром» направило НАК «Нафтогаз України» рахунок на оплату газу, невибраного українською компанією в 3 кварталі 2015 року за умови «бери або плати», – йдеться в повідомленні.

У «Газпромі» нагадали, що, згідно з умовами контракту, покупець має оплатити мінімальну річну кількість природного палива.

В Росії подумують над поновленням будівництва «Південного потоку»У Російській Федерації незабаром оголосять про відновлення будівництва газопроводу «Південний потік», замороженого в грудні 2014 року.

«Виходячи з умов контракту, МРК в третьому кварталі 2015 року становитиме 10,485 млрд куб. м газу. Враховуючи це, а також обсяг газу, поставлений «Газпромом» в Україну в третьому кварталі 2015 року, «Нафтогазу України» виставлено рахунок на суму 2,549 млрд дол. «Газпром» чекає оплати рахунку протягом 10 днів», – поставили ультиматум у російській компанії.

У «Газпромі» пояснили: оскільки Україна відмовилася від закупівлі російського газу в третьому кварталі 2015 року, жодні домовленості про незастосування принципу «бери або плати» в цьому випадку не працюють.

Нагадаємо, 14 січня Президент України Петро Порошенко заявив, що минулого року Україні вдалося позбавитись енергетичної залежності від Росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: