РФ принципово уникає конфлікту із західними політиками – експерт

Читать на русском
Олександр Федутаексперт - міжнародник МІАУ "Росія - Україна"

Наприкінці січня 2015 року ПАРЄ позбавила делегацію РФ права голосу, права участі в роботі статутних органів і в моніторингу виборів. Спікер Держдуми Сергій Наришкін заявив, що будь-які санкції щодо делегації РФ неприйнятні, тому вони не будуть брати участі в зимовій сесії Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), яка розпочнеться в Страсбурзі 25 січня.

РФ легше, щоб про неї говорили в її відсутності, ніж укотре зіткнутися з критичною позицією Заходу на свою адресу.

Є дві ключові складові для такого рішення. Перша полягає в тому, що з точки зору присутності російської делегації в ПАРЄ їхні позиції регламентовані Кремлем, що неминуче викликало б поглиблення конфлікту, а Росія тікає від цього. Вона може дозволити собі «розкіш», щоб її обговорювали у відсутності делегації, але для РФ принципово важливо уникнути лобового зіткнення своїх політиків із західними.

Другий важливий момент полягає в тому, що сьогодні у Кремля немає опрацьованої єдиної думки в питанні того, що їм необхідно зробити найближчим часом. Досить подивитися, як оцінюють переговори Гризлова з Порошенком і Суркова з Нуланд.

Росія намагається домовитися з ЄС про скасування санкційПредставники Російської Федерації ведуть переговори з Європейським Союзом про скасування санкцій за Мінськими угодами.

Кремль перебуває лише на етапі вироблення спільної позиції й потребує пропагандистського забезпечення. Депутатські, парламентські делегації на міжнародних об'єднаннях якраз є таким пропагандистським механізмом. Але для того, щоб вони про це говорили, позиція має бути опрацьованою й забезпеченою певною риторикою.

Також деякі експерти відзначають, що однією з можливих причин рішення РФ не їхати на сесію ПАРЄ послужив той факт, що санкції юридично накладаються як обмеження роботи національної делегації. Якщо делегація на засіданні відсутня, то санкції накласти неможливо.

Як відомо, санкції ПАРЄ проти РФ не стосуються економіки, але при цьому асамблея стала першим міжнародним органом, який зміг запровадити обмеження проти росіян.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: