Європа не хоче дезінтеграції РФ так само, як ніхто не хотів розпаду СРСР – експерт

Читать на русском
Валерій Димовполітолог

Сьогодні в Калінінграді за закритими дверима проходить зустріч помічниці держсекретаря США Вікторії Нуланд із помічником президента РФ Владиславом Сурковим щодо вирішення конфлікту на Донбасі. Напередодні президент США Барак Обама провів телефонну розмову з Володимиром Путіним. У своєму виступі перед Конгресом Обама заявляв, що США готові допомогти Україні відстояти свою демократію та територіальну цілісність.

Європа хоче, щоб події розвивалося прогнозованим для них способом, і всі переговори щодо Донбасу проходитимуть у цьому ключі.

РФ намагається зараз знайти для себе якісь конструктивні рішення, щоб зберегти обличчя. Росія шукатиме речі, які зможе використати для пересічного громадянина, щоб показати як власну перемогу. Домогтися цього можна лише ціною поступок з боку України. Виходити з території Донбасу РФ буде з максимальною вигодою для себе. Але зараз м'яч на боці України. РФ уже втратила колишню ініціативу.

Коли Обама днями раніше в промові говорив, що зараз ми стикаємося не стільки з «імперією зла», скільки з розпадом певних країн, він не відповів на одне питання: що робити світові, якщо розвалиться «імперія зла», нашпигована ядерною зброєю? Тому переважна більшість активних гравців, насамперед США, не зацікавлені в дезінтеграції Росії.

Обама і Путін обговорили подальші шляхи деескалації конфлікту на ДонбасіПрезидент США Барак Обама і президент РФ Володимир Путін у телефонному режимі обговорили виконання Мінських домовленостей.

Українське питання є одним із моментів світової безпеки. Ніхто не хоче дезінтеграції РФ так само, як ніхто не хотів розпаду СРСР. Переговори Нуланд із Сурковим варто розглядати саме в цьому контексті. Світові лідери хочуть, щоб усе розвивалося прогнозованим способом.

Україна не може собі дозволити, щоб це було досягнуто за наш рахунок. Якщо Обама, Меркель та Олланд відповідальні перед своїми народами, то й українська влада зобов'язана відповідати за свій, та не має погоджуватись, щоб імплементація Мінських домовленостей відбувалася так, як інтерпретує її Путін чи хочуть інтерпретувати лідери Європи.

Зазначимо, що 14 січня на прес-конференції Президент України Петро Порошенко заявив, що в 2016 році окупований Донбас повернеться під суверенітет України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: