Експерт: якщо в 2016 році потрібен мир, а не перемир'я, злочини на Донбасі має розслідувати Гаага

Читать на русском
Андрій Єрмолаєвполітолог

Гаазький суд може бути тим ліхтарем, який і висвітлить всі злочини на Донбасі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту стратегічних досліджень «Нова Україна» Андрій Єрмолаєв, аналізуючи заяву заступника голови АП Олексія Філатова про те, що визнання юрисдикції Гаазького трибуналу над конфліктом на Донбасі може спричинити негативні наслідки в тому числі й для українських бійців, які воюють проти сепаратистів на Донбасі.

«Оцінка злочинів має бути винесена всім сторонам незалежно від обставин, у яких вони чинилися. Той факт, що зараз чиновники вищої ланки сором'язливо уникають компетенції Гаазького суду, може говорити про те, що є що прикривати. Не можна вважати, що поширення міжнародного права й міжнародної судової системи на Україну може вплинути негативно. Навпаки, можливо, це якраз той ліхтар, який висвітлить всі сторони конфлікту й ті проблеми, які потрібно вирішувати», – наголошує Андрій Єрмолаєв.

Україна не готова позиватися до Гаазького трибуналу проти путінських терористів – ГоломшаВлада затягує ухвалення Римського статуту міжнародного кримінального суду в Гаазі (хоч офіційний Київ і підписав його ще 2001 року), адже це змусило би державу бути відповідальною перед своїми громадянами, переконаний колишній перший заступник генпрокурора України.

«Якщо ми в 2016 році хочемо досягти не перемир'я, а миру, то мають бути оцінки воєнних злочинів обох сторін конфлікту», – вважає він.

Нагадаємо, ще в березні 2014 року прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк повідомив про те, що Україна зобов'язалася ратифікувати Римський статут. Як заявив очільник уряду, це допоможе притягти посадовців до відповідальності.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: