Казахські товари не зможуть повною мірою замінити російські – експерт

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Казахський ринок наразі можна розглядати в контексті налагодження зв'язків, але не заміщення російських товарів казахськими.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт з економічних програм Володимир Сіденко, аналізуючи транзит українських товарів до Казахстану після запровадження РФ ембарго.

«Торгівля з Казахстаном ніколи не відігравала великої ролі в наших зовнішніх зв'язках. Головним чином цей союз можно використовувати в сфері нафтопереробки, в постачанні сировини. Щодо товарів, які виготовляються в режимі кооперації, то це потенційні можливості, які варто враховувати в будівельній промисловості та машинобудуванні», – пояснює експерт.

На його думку, зараз не йдеться про використання чогось готового. Це скоріше налагодження зв'язків.

Російське ембарго: українські товари поставлятимуть до РФ контрабандою через Білорусь – експертЕкономіст поділився міркуваннями щодо повідомлення про те, що Росія розширила продовольче ембарго для України «на особливих умовах».

«Щодо транзиту, то варто працювати на альтернативні маршрути. В рамках, наприклад, тієї стратегії, що є в Китаї. Шовковий шлях оминатиме РФ через акваторію Каспійського моря з перспективою виходу до Чорного моря на Україну. Але для цього потрібні час і кошти», – розповідає Сіденко.

Також, як зазначив експерт, важко говорити про заміну російських товарів казахськими, оскільки Казахстан ніколи не відігравав такої значної ролі в наших зовнішніх зв'язках.

«Проте частково компенсувати збитки в перспективі можна, особливо якщо підключити співробітництво з Білоруссю», – підсумував Володимир Сіденко.

Нагадаємо, Росія з 1 січня офіційно запровадила продуктове ембарго проти України, а також заборону на ввезення продуктів із Туреччини. Крім того, РФ призупинила для України дію договору СНД про зону вільної торгівлі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: