Для України неприпустимо припинити забезпечення Криму – експерт

Читать на русском
Володимир Саприкінексперт у сфері енергетики

Україна як учасник Європейської енергетичної хартії не має права припинити забезпечення Криму.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів незалежний енергетичний експерт Володимир Саприкін, аналізуючи інформацію про те, що РФ вирішила не продовжувати договір про постачання електроенергії в Україну після відмови від закупівель української електроенергії для окупованого Криму.

«Забезпечення Криму з боку України – це значний важіль впливу на політику РФ, хоча би в тому ж Криму. Це перша причина, чому необхідно забезпечувати Крим. По-друге, це значний ринок і досить привабливий з точки зору прибутків. Третій момент – Україна досить важко проходить пікові навантаження й потребує додаткової електроенергії ззовні. Крім РФ, зараз немає можливості для інших постачань», – розмірковує експерт.

Деокупація Криму: півострів повертатиме Україні міжнародна групаАвтор проекту Free Crimea поділився міркуваннями щодо планів із повернення півострова Україні.

На його пдумку, це те, що пов'язує постачання електроенергії з РФ в Україну та з України в Крим, тому варто все зважити та не приймати необґрунтованих рішень.

До того ж, як уточнив він, Україна, на відміну від РФ, є учасником Європейської енергетичної хартії й припинення виконання контракту є неприпустимим.

«Якщо буде прийнято рішення не постачати електроенергію, то навіщо тоді були такі збитки, підриви ЛЕП? Адже за це все одно платить Україна. А РФ потрібен мінімум рік, можливо, більше, щоб отримати можливості для забезпечення півострова, оскільки це не просто кинути кілька ниток дротів. Необхідне будівництво цілої інфраструктури не лише в Криму, а й у самій Росії», – пояснює Саприкін.

Як відомо, в РФ висловили впевненість, що зможуть повною мірою забезпечити півострів і без України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: