Майже офіційний візит Гризлова: що чекає на Донбас? Експерт

Читать на русском
Олег Саакянполітолог
Тарас Загороднійполіттехнолог

Щоб зберегти дипломатичні стандарти, офіційно заявлено лише про зустріч Гризлова з Кучмою.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, глава Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян, аналізуючи візит Бориса Гризлова до України та його зустріч із Леонідом Кучмою.

«Скоріш за все, від початку планувалося, що зустріч буде не лише з Кучмою, але й з високими представниками України, з Президентом», – припускає експерт.

Проте, як пояснив політолог, після цього візит міг стати черговим інформаційним приводом для РФ, щоб підкреслити свій рівень.

«Але цього не сталося. Українська сторона змогла зберегти та дотримати дипломатичних стандартів. У підсумку офіційно відомо лише про зустріч Гризлова з Кучмою», – підкреслив він.

На думку Саакяна, існує вірогідність перемовин у непублічному форматі.

«Можливо, вже на найближчих перемовинах у Мінську ми зможемо почути певні неочікувані речі, які можуть бути якраз результатом цієї зустрічі», – припускає політолог.

Також експерт вважає, що ситуація на Донбасі розвивається за сценарієм заморожування.

Ухвалити норму щодо Донбасу Раду змусять під звуки артилерійської канонади – експертСпеціаліст поділився міркуваннями щодо того, що із забороненої зброї, яку утримують на лінії розмежування, відновилися обстріли населених пунктів.

«Більше того, існує доволі сильний тиск на Україну з усіх боків щодо ухвалення особливого статусу, тобто легалізації бойовиків на цій території. Тому слід очікувати, що в майбутньому можемо мати щось на кшталт Придністров'я», – резюмував він.

Такої ж думки притримується й політтехнолог Тарас Загородній, який вважає, що візит Гризлова є свідченням того, що Донбас хочуть «заштовхнути назад в Україну».

«Дивимося на Боснію і Герцеговину, яка легалізувала свої «ЛНР» і «ДНР» (Сербська країна) під тиском Європи, і розуміємо, що нас чекає занепад та інші неприємності. Дивимося на Хорватію, члена НАТО та ЄС, яка ігнорувала різних порадників, і розуміємо, як потрібно діяти: тягнути гуму та вимагати продовження «Мінська» до нескінченності», – вважає політтехнолог.

Нагадаємо, що Борис Гризлов був призначений повноважним представником РФ у тристоронній контактній групі щодо врегулювання ситуації на Донбасі 26 грудня 2015 року. Як відомо, раніше він був головою Державної думи РФ (2003-2011 рр.) та міністром внутрішніх справ з 2001-го до грудня 2003 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: