Українці можуть масово припинити оплачувати комунальні рахунки – експерт

Читать на русском
Святослав Павлюкспеціаліст з енергозбереження "РПР"

Незабаром може виникнути ситуація, коли ми вийдемо на кілька тисяч абонентів, які вимагатимуть перерахунку.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів фахівець з енергозбереження «Реанімаційного пакета реформ» Святослав Павлюк, аналізуючи заяву Арсенія Яценюка про те, що якщо температура в помешканні не перевищує 12 градусів за Цельсієм, громадяни не повинні сплачувати за рахунком від теплокомуненерго.

«Тут питання в тому, чого насправді ми хочемо в країні. Налагодити нормальне постачання чи гратися в постійні перерахунки? Ця проблема комплексна. З однієї сторони, може бути неякісне постачання тепломережі, але можуть бути й внутрішні проблеми будинку. А міська тепломережа не відповідає за проблеми будинку», – розмірковує Павлюк.

Ціни на газ для населення можуть знизити – експертСпеціаліст поділився міркуваннями щодо інформації про те, що Нацкомісія оскаржить рішення суду щодо тарифів на газ.

«Не може теплопостачальник відповідати за те, що квартира споживає понад норму. Тому без установки лічильників, без модернізації внутрішніх мереж, без балансування всіх стояків та утеплення будинків ця проблема не вирішиться», – пояснив він.

«А ось такі перерахунки, які анонсує прем'єр, просто призведуть до масових несплат. В кінцевому варіанті ми вийдемо на кілька тисяч абонентів, які вимагатимуть перерахунку», – переконаний він.

Як уточнив спеціаліст, питання виникає щодо комісій ЖЕКів, які мали б ходити та вимірювати температуру. Питання в тому, чим вони будуть вимірювати. Вони не мають такого обладнання й технічно це дуже складно.

«До того ж, якщо підрахувати хронометраж часу, скільки потрібно комісіям ходити, щоб обійти всі будинки, то адміністративна здійсненність цього викликає великі сумніви», – підкреслив Святослав Павлюк.

Уряду, за його словами, варто було б ухвалити закон про комерційний облік, поставити лічильники у всіх будинках, стимулювати ОСББ, встановлення індивідуальних теплових пунктів, стимулювати утеплення будинків.

«Але, звісно, це більш масштабні завдання, ніж просто провсети перерахунок. Зараз ми доб'ємося того, що ЖЕКи завалять скаргами, які просто фізично неможливо розглянути, й почнуться скандали», – резюмував експерт.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк пообіцяв збільшити фінансування субсидій на ЖКГ в 2016 роціСказано 13 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Як відомо, Яценюк наказав зробити перерахунок оплати за тепло та, за його словами, за кожен градус нижчої температури рахунок за житлово-комунальну послугу має бути зменшений на 5%.

Також прем'єр запевняє, що в 2016 році буде збільшено фінансування субсидій на ЖКГ.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: