Командувач ССО Ігор Луньов розповів, як створювався підрозділ

Читать на русском
Вчора Міністр оборони України Степан Полторак призначив генерал-майора Ігоря Луньова керівником нового військового підрозділу – Сил спеціальних операцій.
Ігор Луньов

Вчора Міністр оборони України Степан Полторак призначив генерал-майора Ігоря Луньова керівником нового військового підрозділу – Сил спеціальних операцій.

Про це повідомив глава Генерального штабу Збройних сил України Віктор Муженко, передає «Слово і Діло».

На посаду командувача ССО було дві кандидатури: генерал-майор Луньов Ігор Васильович і полковник Кривонос Сергій Григорович. Рішенням атестаційної комісії основним кандидатом було визначено Луньова, якого міністр оборони призначив на цю посаду.

У 2001-2003 роках Ігор Луньов був командиром 25-ї повітряно-десантної бригади. Потім став заступником начальника штабу 6-го корпусу. У розпал бойових дій на Донбасі, в липні 2014 року, Луньов став заступником командувача високомобільних десантних військ із бойової підготовки. Він був одним з тих, хто командував українськими військами в Донецькому аеропорту. У жовтні 2015 року Ігор Луньов був нагороджений орденом Богдана Хмельницького II ступеня. В обґрунтуванні нагородження говорилося, що «Підрозділи під його безпосереднім керівництвом щодня відбивали близько шести атак противника. У перебігу всього періоду оборони аеропорту знешкоджено до п'яти складів боєприпасів сепаратистів, більше 6 вогневих точок мінометів і бойових машин. Знешкоджено понад 70% підрозділів сепаратистів Гіві та Мотороли». Тоді ж він отримав генеральське звання.

Порошенко визначився з розміром військового бюджету України на 2016 рікПрезидент України Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони щодо оборонного бюджету країни на 2016 рік.

Конкурент Луньова, полковник Сергій Кривонос був відсторонений від посади начальника Управління спеціальних операцій і призначений заступником командувача ССО.

В інтерв'ю «Радіо Свобода» Ігор Луньов розповів, що концепція створення та розвитку Сил спецоперацій передбачає поетапне придбання оперативно-бойових навичок. «На першому етапі протягом 2016 року військові частини спецназу будуть підпорядковані командуванню ССО. Протягом року будуть також створені військові частини управління, обслуговування та охорони. Одне з ключових питань – створення центру спеціальних операцій. Рішення про його створення вже прийнято, визначено місце дислокації, затверджено штатний розпис фахівців», – зазначив він.

Також він розповів про те, що представники НАТО з Литви допомагають новому українському військовому підрозділу в правовому полі та в питаннях організації підготовки фахівців.

«Ми вивчали практику західних партнерів, нам допомагали представники офісу НАТО. Просто зараз на базі військової частини спеціального призначення в Хмельницькому проходять навчання майбутні інструктори для цього центру. Також із залученням інструкторів НАТО готуються окремі малі підрозділу – групи спецназу», – розповів Ігор Луньов.

За його словами, до кінця 2017 планується провести вдосконалення підготовки всіх частин за стандартами НАТО, а завершити реформу Сил спецоперацій планують у 2020 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: