Журналісти дізналися, хто запропонував відкласти е-декларування (доповнено)

Читать на русском
Автором скандальної поправки до Бюджету-2016 про відтермінування електронного декларування для чиновників є заступник голови депутатської групи «Воля народу» Андрій Деркач.
Андрій Деркач

Автором скандальної поправки до Бюджету-2016 про відтермінування електронного декларування для чиновників, через яку вже другий день в українському політикумі вирують пристрасті, є народний депутат, заступник голови депутатської групи «Воля народу» Андрій Деркач.

Про це на своїх сторінках у Facebook написали одразу декілька журналістів, експертів і громадських діячів, інформує «Слово і Діло».

«Ця інформація з бюджетного комітету ще має бути підтверджена стенограмою, але кілька джерел сходяться в цьому твердженні», – зазначив експерт «РПР» Ярослав Юрчишин.

Чим обернеться для України відтермінування електронного декларування? ЕкспертЄвропейські норми показують, що Європа часом може заплющити очі на ті чи інші питання, якщо є законодавча база.

За його словами, Деркач був автором даної поправки. Втім, провина лежить і на членах бюджетного комітету на чолі з нардепом Андрієм Павелком («БПП»), які проголосували цю правку для внесення в сесійну залу, а також всіх без винятку депутатах, які голосували за цей Бюджет із відповідною правкою, не читаючи кінцевий варіант того, за що вони голосували. «Це просто дивно, що за такої підготовки цей Деркач не потягнув собі рідну Сумщину в панщину правками до Бюджету на 2016 рік», – додав Юрчишин.

Першою витяги з Держбюджету та стенограми засідання Верховної Ради оприлюднила правозахисник та адвокат сімей Героїв Небесної Сотні Євгенія Закревська.

«Коротка ілюстрація протягнення будь-якої норми через прикінцеві положення чого заманеться. В даному разі - як уникнути жахливого електронного декларування своїх і не тільки своїх доходів, побічно позбавивши своїх виборців безвізового режиму», - написала вона.

Поверхневий аналіз оприлюднених документів дає зрозуміти, що та сама скандальна правка про відтермінування електронного декларування доходів чиновників на рік була внесена з відома та за участю голови бюджетного комітету Андрія Павелка.

Сьогодні спікер Верховної Ради Володимир Гройсман пообіцяв, що найближчим часом поправку про відтермінування запровадження електронних декларацій скасують.

Пізніше, він повідомив, що відповідний законопроект про скасування даної відстрочки вже зареєстрований в апараті парламенту під №3755. Гройсман сподівається, що дану ініціативу підтримає більшість народних депутатів.

Пізніше стало відомо, що ініціатором поправки фінального тексту закону про держбюджет, яка стосується відстрочки декларування всіх активів в електронному вигляді і загрожує запровадження безвізового режиму, є позафракційний депутат Володимир Мисик.

Це випливає з документа за підписом народного обранця, який опинився у розпорядженні. Саме Володимир Мисик запропонував внести в текст закону про держбюджет поправку, яка загрожує введення безвізового режиму з ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: