Чубаров: воєнний сценарій повернення Криму слід виключити

Читать на русском
Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров назвав два основних сценарії повернення окупованого Криму.

Народний депутат України від фракції «Блоку Петра Порошенка», голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що основними двома сценаріями повернення окупованого Криму мають стати економічний та дипломатичний.

Про це він розповів у інтерв'ю «Укрінформу», повідомляє «Слово і Діло».

«Думаю, що воєнний сценарій повернення Криму взагалі слід виключити, тому що він буде катастрофічним не лише для Криму та людей, які там живуть. Цей конфлікт може затягнути й дуже багато країн. Що стосується народної або партизанської війни, то це я також виключаю», – заявив Чубаров.

За його словами, попри те, що позиції російських військ у Криму є вразливими, російська армія є однією з найбільш оснащених, а ситуація на півострові, в тому числі демографічна, нікому не дозволить займатися там партизанською війною.

Крим повернеться в Україну тільки в разі розпаду Росії – The New York TimesЗахоплення півострова був помилкою, а референдум у березні 2014 року навряд чи можна назвати чесним, але шляху назад поки немає.

«Тому залишається лише два сценарії повернення Криму – економічний та дипломатичний», – зауважив нардеп.

Крім того, як стверджує Чубаров, зміна статусу Криму (наприклад, кримськотатарська республіка в межах України – Ред.) може зміниться лише після його деокупації, а також зміни відповідних статей Конституції України та ухвалення низки законів. За словами нардепа, перед Радою Національної безпеки та оборони стоїть питання не просто повернення Криму.

«Сьогодні перед РНБО України стоїть питання не просто повернення Криму, а й розробки ефективної стратегії, яка має відповідним чином затвердитися та стати обов'язковим документом для всієї нашої держави. Я знаю, що ми до цього йдемо», – наголосив Чубаров.

Як стверджує нардеп, темпи вирішення цієї проблеми залишають бажати кращого, але багато залежатиме від народних депутатів, а також громадської думки в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: