Чим обернеться для України відтермінування електронного декларування? Експерт

Читать на русском
Віктор Каспрукполітолог
Костянтин Бондаренкополітолог

Європейські норми показують, що Європа часом може заплющити очі на ті чи інші питання, якщо є законодавча база.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Кость Бондаренко, аналізуючи пункт, який з'явився в законі про Бюджет і який може відкласти на рік безвізовий режим з ЄС.

«Це може бути одним з факторів, який може ускладнити запровадження безвізового режиму, тому що перед Україною поставили п`ять завдань, які необхідно виконати. У цій ситуації, враховуючи європейську бюррократію, якщо початок дії нової системи фінансового контролю відкладається, то це може бути сприйнято європейськими чиновниками як певне порушення домовленостей. Але європейські норми показують, що Європа часом може заплющити очі на ті чи інші питання, якщо є законодавча база», – зазначив експерт.

За його словами, для Європи головне, щоб закон був ухвалений, а не почав працювати. Європейці дуже часто говорять, що головне, щоб законодавство існувало, й рано чи пізно воно почне працювати. Але в цій ситуації все залежатиме від позиції європейських чиновників.

В ЄС прокоментували ухвалення Верховною Радою «безвізових законів»Голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський заявив, що він занепокоєний змінами до законопроекту про створення Нацагентства з питань конфіскації майна корупціонерів.

«Це незначне порушення, яке може виходити за рамки. Скоріш за все, це є підтвердженням того, що сучасна влада збирається й далі продовжувати керувати економікою в ручному режимі, тому це відтягування потрібне їй для того, щоб цей ручний режим тривав хоча б у 2016 році», – вваажає політолог Віктор Каспрук.

Як стало відомо раніше, в ухваленому парламентом і затвердженому Президентом законі про Бюджет з'явився пункт, який відкладає на рік початок дії нової системи фінансового контролю, необхідної для запровадження безвізового режиму з ЄС. Про це заявив на своїй сторінці в Facebook народний депутат Віктор Чумак, який є членом Національного агентства з питань запобігання корупції.

Чумак пояснив, що ця система передбачає декларування в електронному вигляді всіх активів, включаючи наявні цінності та готівкові грошові кошти.

Своєю чергою, міністр соціальної політики Павло Розенко, коментуючи пост депутата, написав: «Спеціально подивився: в урядовому проекті Держбюджету цього не було. Потрібно перевірити рішення бюджетного комітету, на якому етапі ця поправочка вигулькнула!».

Нагадаємо, 21 листопада Президент України Петро Порошенко повідомив про виконання технічних умов і підписав пакет «безвізових» законів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: