Експерт: виплата дивідентів «Укрнафтою» – гарний сигнал у відносинах олігархів та держави

Читать на русском
Для поступового вирішення проблеми ухиляння від платежів потрібен комплекс законодавчих рішень, політична воля уряду та громадянська свідомість самих бізнесменів.
Олег Лісний

Для поступового вирішення проблеми ухиляння від платежів потрібен комплекс законодавчих рішень, політична воля уряду та громадянська свідомість самих бізнесменів.

Таку думку у коментарі Kyiv.Press висловив політолог Олег Лісний, коментуючи виплату «Укрнафтою» майже двох мільярдів гривень дивідендів до Держбюджету, передає «Слово і Діло».

Він пояснив, що неформальний контроль олігархічних груп над державними підприємствами приносить серйозні втрати державному бюджету, що стало особливо важливим у часи війни та економічного падіння.

«На жаль, ситуацію неможливо змінити за один день, адже олігархи мають серйозні впливи на політику та на медіа», – зазначає експерт.

Коболєв розповів про борги «Укрнафти»Глава «Нафтогазу» Андрій Коболєв вважає, що для вирішення проблем «Укрнафти» необхідно повністю змінити менеджмент.

Гарним прикладом вирішення проблеми ухиляння від платежів Лісний називає історію із кворумом на зборах акціонерів державних підприємств. «Ще влітку за ініціативи «Радикальної партії» Верховна Рада знизила мінімальну кількість голосів для проведення зборів акціонерів, що перш за все прибрало можливість приватних акціонерів «Укрнафти» блокувати зміни менеджменту. І от, через півроку пройшли всі процедури, оскарження, спори і скандали, і Бюджет держави отримав «подарунок» від групи «Приват» – свої законні доходи», – сказав політолог.

На його думку, у даному випадку також можна підтримати і премєр-міністра Арсенія Яценюка, на якого «здійснювався тиск для відсрочки платежів чи взагалі саботажу реформи». «Проте, позиція уряду була в даному випадку принциповою. Взагалі, якби розвернути фінансові потоки із усіх державних підприємств на благо держави, то бюджет би отримав десятки мільярдів надходжень, а приватизація стратегічних підприємств вже не здавалася би такою привабливою», – вважає експерт.

«Можливо, подібні приклади потрібно показувати на наступних зустрічах олігархів у «Хаяті» як позитивний кейс для інших», – зіронізував Лісний.

Нагадаємо, напередодні Арсеній Яценюк заявив, що «Укрнафта» повністю погасила 1 мільярд 770 мільйонів гривень дивідендів до державного бюджету.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: