Статус колишнього президента обмежує можливість заміни Кучми в Мінську – експерт

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

У Мінському процесі Україна відразу задіяла гравця найвищого рангу й зараз будь-яка заміна може зіграти лише на пониження формату представництва України.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів колишній офіцер місії ОБСЄ в Косово, голова Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський, аналізуючи заяву Леоніда Кучми про те, що Росія збільшує своє представництво в Тристоронній групі.

«Призначенням Гризлова РФ дає два сигнали. Перший – для «ДНР-ЛНР» про те, що вона їх не кинула. Другий – зовнішнім учасникам переговорного процесу про те, що Росія приділяє увагу й зацікавлена у вирішенні конфлікту, тому й задіює найбільш значущих політичних гравців», – пояснює фахівець.

Своєю чергою, Україна в цьому питанні себе обмежила, тому що навряд чи хтось може замінити колишнього президента.

«Будь-яка заміна – це серйозний крок, який має бути підкріплений діями, якщо ми, звичайно, не хочемо пониження формату представництва України в Мінську», – розповідає експерт.

Так склалися обставини, що ми відразу задіяли гравця найвищого рангу, хоч і було багато дискусій.

Обмін полоненими зупинено, бо ним нікому займатися – КучмаОбмін полоненими із терористами самопроголошених республік тепер тримається виключно на волонтерах

«Тут важливо розділяти поняття й говорити не про людину, а про статус. Президент, абсолютно легітимний, який відбув два терміни. І яким би він не був, є питання, ким його замінити. По-перше, відразу виникне багато запитань, чому замінили екс-президента. По-друге, заміна його на якогось міністра буде неспівставною», – аналізує Сергій Грабський.

Нагадаємо, новим представником РФ на переговорах у Мінську призначений член Ради безпеки, голова вищої ради партії «Єдина Росія» Борис Гризлов.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: