Що буде з курсом долара в 2016 році? Експерт

Читать на русском
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт

На сьогоднішній день валютний ринок перебуває під дуже жорсткими обмеженнями НБУ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, аналізуючи валютний ринок України.

«Курс 24 гривні за долар є реалістичним на наступний рік. Але лише в тому разі, що ми не очікуємо подальшого погіршення ситуації всередині країни та на зовнішніх ринках, тому що у нас чверть валютної виручки йде від чорної торгівлі та чверть – від продукції сільського господарства», – аналізує Жолудь.

Відповідно, як пояснив аналітик, якщо ми закладаємо, що не буде подальшого зниження цін на наш експорт і на сході України не буде нової ескалації, то курс валют буде на рівні 24-25 грн/дол.

«Також важливим у цьому питанні є наша співпраця з МВФ і отримання траншів», – підкреслив він.

Курс гривні на 2016 рік: у заручниках обставинЗа останні два роки національна валюта знецінилася втричі. Який же курс чекає на Україну в наступного року?

За його словами, на сьогоднішній день валютний ринок перебуває під дуже жорсткими обмеженнями Нацбанку.

«З одного боку, це не дуже добре, оскільки будь-які обмеження зазвичай обходять, створюючи корупцію. По-друге, після обмежень, як правило, відбувається різкий стрибок, вибух. Так уже було в лютому цього року, коли на початку лютого курс був 16 грн/дол., а в кінці – вище 30 грн/дол.», – проаналізував експерт.

Як уточнив економіст, якби обмежень НБУ не було, то рух був би постійним, але це відбувалося би більш м'яко. Хоча й при цьому ризики, звичайно, є завжди.

«Адміністративні обмеження – не те, що може стримувати постійно», – резюмував Олександр Жолудь.

Як відомо, Міністерство фінансів України закладає до Бюджету-2016 курс на рівні 24,2-24,4 грн/дол., а показник інфляції – 12%. Раніше цей курс був розрахований МВФ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: