Україна в стані війни не має трьох років на реформу Міноборони – експерт

Читать на русском
Ігор Лосєввійськовий експерт

Тактика, коли немає адекватних рішень і ворогу віддають всю ініціативу, для нас нічим хорошим не закінчиться.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів військовий історик, експерт з військових питань Ігор Лосєв, аналізуючи інформацію про те, що міністр оборони Степан Полторак планує реформувати Міноборони за 3 роки.

«Україна в стані війни. Про жодні три роки не може бути й мови. Під час війни терміни різко скорочуються, якщо країна хоче вижити. Тому жодних трьох років міністру оборони ніхто не дасть. П'яти – тим паче. Максимум, який ми маємо, й цього достатньо – три місяці. А якщо він не зможе вирішити такі питання у цей термін, значить, потрібно шукати іншого міністра оборони», – пояснює експерт.

На його переконання, сьогодні доля нації та держави вирішується протягом кількох місяців, а, можливо, й тижнів, тому Україна не має цих трьох років.

Закупівлі Міноборони за 2015 рік: скільки озброєння і техніки отримали ЗСУ?«Слово і Діло» вирішило розібратися, які види військової техніки й озброєння закупило Міністерство оборони України та скільки витратило на це коштів.

«Річ не в тім, щоб не потрібно сіяти паніку, як вважає міністр оборони. Можливо, так і є, але й не потрібно демонструвати незграбність та відсутність адекватних дій», – підкреслив історик.

«Навіщо давати ворогу можливість захоплювати наші території? Їх же потім доведеться повертати великою кров'ю. Взагалі, така тактика, коли ворогу віддають всю ініціативу, ні до чого хорошого не призведе. Але значною мірою питання навіть не до Полторака, а до Порошенка як до Верховного головнокомандувача, тому що головний посил надходить від нього», – вважає військовий експерт.

Політолог Валерій Димов також зазначив, що саме Президент як Головнокомандувач несе відповідальність за всіх керівників українського війська, починаючи від міністра оборони й закінчуючи командирами військових підрозділів, тому що, на жаль, «паркетні генерали» нікуди не поділися й саме вони провалили початок усіх подій від Криму до сходу України.

Своєю чергою, директор Інституту зовнішньої політики Григорій Перепелиця вважає, що від початку незалежності Збройні сили України розглядалися як ресурс для збагачення, і руйнувало їх не Міноборони, а керівництво країни, включаючи всіх президентів.

Нагадаємо, ще в листопаді міністр оборони Степан Полторак пообіцяв, що реформування структури Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних сил України відбуватиметься на всіх рівнях.

Також відомо, що в Держбюджеті-2016 фінансування Міноборони збільшили на 21%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: