Експерт: оскарження ембарго РФ у суді – позитивний, але не ефективний крок влади

Читать на русском
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт

Оскарження російського ембарго в суді є важливим лише як спосіб наголосити на тому, що РФ вчергове порушила правила СОТ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, аналізуючи інформацію про те, що Україна розглядає можливість оскарження ембарго РФ у СОТ.

«Потрібно розуміти, що подібні процеси у Світовій організації торгівлі займають досить багато часу, тому очікувати, що оскарження ембарго матиме якийсь ефект, не варто», – пояснює експерт.

Російське ембарго: українські товари поставлятимуть до РФ контрабандою через Білорусь – експертЕкономіст поділився міркуваннями щодо повідомлення про те, що Росія розширила продовольче ембарго для України «на особливих умовах».

Як підкреслив аналітик, це, звичайно, позитивно вже як крок, щоб показати, що Росія порушила свої домовленості з Україною в рамках СОТ, але це не призведе до того, що РФ це визнає та зніме всі обмеження.

«В цілому, це позитивний крок, але малоефективний», – констатував Жолудь.

У цій ситуації, як уточнив економіст, важливіше, що існує контрабанда і є такий шлях, як через Білорусь.

«Також потрібно розуміти, що товарообіг між Росією та Україною навіть до обмежень та ембарго впав на дві третини за останні роки. Те, що ми могли втратити, значною мірою ми вже й так втратили», – резюмував він.

Відзначимо, що Президент України Петро Порошенко висловив упевненість в тому, що Україні вдасться компенсувати втрати від закриття російського ринку для українських виробників за допомогою запровадження зони вільної торгівлі з ЄС за кілька років.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: