Бюджет-2016 прописаний не в Україні, а «спущений» як беззаперечна вимога – експерт

Читать на русском
Михайло Павлівполітичний експерт

Вже немає сумнівів, що Держбюджет-2016 ухвалять просто наосліп і навіть розбиратися особливо не будуть, тому що він продиктований кредиторами.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Михайло Павлів, аналізуючи заяву Володимира Гройсмана, який допускає, що ВР буде ухвалювати Бюджет вночі.

«Вже навіть немає жодних сумнівів у тому, що Держбюджет-2016 ухвалять просто наосліп. Тому що за нормальною процедурою Бюджет готують не місяць. Бюджет проходить через комітети парламенту, як мінімум має бути кілька обговорень у комітетах, а після цього його необхідно обговорити в сесійній залі. А зараз це в будь-якому разі «на колінах» і наосліп. Та й вибору насправді немає», – аналізує ситуацію політолог.

Як зазначив експерт, Бюджет прописаний не в Україні, а «спущений» як беззаперечна вимога зовнішнього фінансування.

МВФ може відмовити Україні в транші, якщо Держбюджет не ухвалять вчасно – експертЕксперт поділився міркуваннями щодо ухвалення Держбюджету на 2016 рік та заяви про те, що уряд хоче мати «виключне право» на поправки до Бюджету.

«Україна в найближчий період увійде в суверенний дефолт у зв'язку із зобов'язаннями перед РФ. І тоді вже єдиним джерелом фінансування залишиться МВФ. З огляду на жалюгідний стан української економіки, очікувати серйозних надходжень від зборів і податків не доводиться. Програма за зборами та податками, скоріш за все, не буде виконана», – пояснює Павлів.

Тому, як вважає експерт, вся надія на МВФ. А без цієї редакції Бюджету та податкової реформи грошей нам просто не дадуть.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк пригрозив депутатам Верховної Ради України засіданням 31 грудня для ухвалення Державного бюджету на 2016 рік.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: