Ближче до весни РФ спробує «зіскочити» з «Мінська», який нікому вже не вигідний – експерт

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Є передумови для того, щоб вважати, що в РФ можуть планувати нову ескалацію на Донбасі ближче до весни.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, глава Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян, аналізуючи інформацію про те, що бойовики на Донбасі активно продовжують обстріли.

«Ще дуже багато речей може змінитися для нової хвилі ескалації. Єдине, що можна сказати на даний момент: до Нового року та в період свят активних бойових дій очікувати не варто. Були підписані останні домовленості про режим тиші, а активізація бойових дій якраз і спрямована на те, щоб «під завісу» здійснити низку провокацій, взяти Комінтернове й зафіксуватися там нібито в режимі тиші», – пояснює експерт.

Наразі, за його словами, порушувати режим тиші невигідно перш за все бойовикам та РФ.

Війська Росії та бойовиків на Донбасі«Слово і Діло» вирішило розібратися, яка кількість бойовиків перебуває на окупованих територіях Донецької та Луганської областей і скільки разів здійснювалися обстріли українських позицій.

«Останні заяви Володимира Путіна вказують на те, що, можливо, в лютому-березні буде чергова ескалація. Для цього у РФ є зовнішні передумови. Наприклад, їм потрібно «зіскочити» з Мінських переговорів, які не вигідні вже ані Україні, ані Заходу, ані РФ. Також є й внутрішні деструктивні процеси в лавах бойових підрозділів «ДНР-ЛНР», – вважає Саакян.

Ще однією з передумов експерт назвав економічне та соціальне напруження, зростання ненависті та несприйняття до людей з окупованих територій всередині РФ.

«У найближчі тижні ескалації не буде, але на початку весни – дуже ймовірно», – резюмував спеціаліст.

Як повідомив лідер групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук, бойовики на Донбасі розширюють захоплену територію за рахунок введення підрозділів до сірої зони. Крім того, наголошується, що наразі триває перегрупування бойовиків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: