Питання миротворчих сил на Донбасі буде першим у розмові з генсеком ООН – Єльченко

Читать на русском
Володимир Єльченко заявив, що при першому ж персональному спілкуванні з генсеком ООН Пан Ґі Муном спитає про можливу відправку миротворчих сил в Україну.
посол України в ООН Володимир Єльченко

Новопризначений посол України в ООН Володимир Єльченко заявив, що при першому ж персональному спілкуванні з генеральним секретарем ООН Пан Ґі Муном спитає про можливу вілправку миротворчих сил в Україну.

Про це він розповів в інтерв'ю «Главкому», передає «Слово і Діло».

«Це (питання про звернення України щодо миротворчих сил – Ред.) буде одним із перших питань, яке я порушу під час персонального спілкування з генеральним секретарем ООН у Нью-Йорку», – наголосив Єльченко.

Генсек ООН міг одноосібно вирішити питання миротворців в Україні, але не схотів – СергеєвУ разі агресії РФ проти України Генсек мав би одразу звернутися до світових лідерів із закликом зупинити Росію, але він почав робити це вже на пізніх стадіях.

За його словами, є держави, крім Росії, які мають сумніви в доцільності цього кроку, а також вважають, що це буде дуже дорого коштувати і їм доведеться платити величезні кошти. Які саме країни цим переймаються, Єльченко не уточнив.

«Я не кажу, що це для них головна проблема, але одна з таких. Висувається аргумент: мовляв, дивіться, є ж уже моніторингова місія ОБСЄ, яка працює. Чому ви, українці, вважаєте, що будь-яка місія ООН буде краще, ефективніше працювати, ніж ось така місія», – каже посол України в ООН.

Також Єльченко стверджує, що не знає, чому ООН досі не відкрила свій офіс в Україні, але обіцяє, що звернеться до генсека ООН із цим питанням.

Без права вето: які цілі переслідує Україна в ООН?15 жовтня 177 голосами країн-членів ООН з 193 можливих було підтримано надання Україні статусу непостійного члена Ради Безпеки ООН. «Слово і Діло» вирішило розібратися, які саме цілі ставить перед собою Україна в Радбезі ООН.

«Для цього не потрібне рішення Радбезу. Рішення про відкриття офісу приймає генеральний секретар ООН. Можна припустити, що на нього тисне Росія. Але, в принципі, якщо би ми були більш наполегливими, то рішення про відкриття офісу можна було б досягти», – заявив він.

Крім того, Єльченко розповів, що замість миротворчого контингенту ООН в Україну, можливо, буде відправлена поліцейська місія Європейського Союзу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: