Норми про тотальний вплив на суддів змінені під тиском міжнародних структур – експерт

Читать на русском
Роман Куйбідаексперт з правових реформ

Положення про тотальний контроль та залежність суддівського корпусу від Президента в новому законопроекті вдалося змінити.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів головний експерт групи судової реформи «Реанімаційного пакета реформ» Роман Куйбіда, аналізуючи інформацію про те, що президентський проект закону про внесення змін до Конституції щодо правосуддя направлено до Конституційного суду.

«Загалом, можна сказати, що в законопроекті дійсно йдеться про усунення політичних впливів, створюються можливості до скорочення судової системи, переходу до триланкової системи. Також є можливості для суттєвого оновлення суддівського корпусу. Але питання в тому, чи будуть реалізовані ці можливості», – аналізує експерт.

За його словами, це залежить від законів, які мають бути ухвалені Верховною Радою.

«Порівяно з тим, що пропонувалося раніше, роль Президента суттєво зменшена. Якщо раніше зберігали все, що є, і навіть хотіли надати більше повноважень, то в цьому законопроекті під впливом Венеціанської коміссії ці речі були скасовані», – розповідає експерт.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв зняти депутатську недоторканністьСказано 21 березня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

«За Президентом зберігається лише можливість призначати суддів на посаду», – підкреслив Куйбіда.

За його словами, це стало можливо завдяки впливу міжнародних структур, представників Венеціанської комісії та тиску громадськості.

Нагадаємо, скасувати суддівську недоторканність Президент України Петро Порошенко обіцяв ще в березні поточного року.

Також голова Верховної Ради України Володимир Гройсман повідомив, що парламентарі мають достатню кількість інформації для недопущення призначення суддів, які себе дискредитували.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: