ЄС не буде компенсовувати Україні збитки від російського ембарго – експерт

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Більшість позицій на ринках Україна та РФ втратили за час війни, а не через ЗВТ та ембарго.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Володимир Сіденко, аналізуючи інформацію про те, що в РФ вже рахують збитки від асоціації Україна-ЄС, а Україна в січні планує консультації з Європою з цього питання.

«Питання втрат має скоріше геополітичне забарвлення та супроводжується численними спекуляціями, які не мають нічого спільного з реальними економічними процесами. Запроваджувати обмеження та санкції до того, як взагалі введено в дію положення цієї угоди, – це абсолютно абсурдна дія, яка суперечить наявним правилам застосування захисних заходів, які виписані в угодах СОТ», – пояснює експерт.

Йдеться, на його переконання, не про збитки, а про маніпулювання економічними термінами заради опанування політичного простору.

Російське ембарго: українські товари поставлятимуть до РФ контрабандою через Білорусь – експертЕкономіст поділився міркуваннями щодо повідомлення про те, що Росія розширила продовольче ембарго для України «на особливих умовах».

«РФ якщо і втратила, то втратила ще до запровадження ЗВТ. Торгівля України з РФ вже сьогодні втрачена на дві третини порівняно, наприклад, з 2011 роком. Тому вже немає значення, хто більше, а хто менше втратив», – зазначив він.

«Більшість позицій на ринках України та РФ втрачені до набуття чинності Угоди про асоціацію та ембарго, і це має відверто політичний характер», – констатував Сіденко.

Щодо компенсацій, то експерт переконаний, що жодних компенсацій за збитки від російського ембарго ЄС нам не даватиме.

«Положення щодо компенсацій не прописані в жодних міжнародних угодах. Можливо, буде доступ до певних ресурсів для модернізації нашої економіки, нарощування її конкурентноспроможності», – проаналізував ситуацію Володимир Сіденко.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк обіцяє, що угода про ЗВТ між Україною і ЄС за будь-яких обставин набуде чинності з 1 січняСказано 28 серпня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Як відомо, з 1 січня 2016 року починає діяти угода про ЗВТ між Україною та ЄС.

Президент України Петро Порошенко висловив упевненість у тому, що Україні вдасться компенсувати втрати від закриття російського ринку для українських виробників за допомогою запровадження зони вільної торгівлі з ЄС за кілька років.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: