Експерт про Податковий кодекс: початкові пропозиції уряду вбивали малий та середній бізнес

Читать на русском
В'ячеслав Биковецьекономіст

Добре, якщо ті пропозиції, що пропонував уряд від самого початку, дійсно змінені, оскільки вони вбивали малий та середній бізнес.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств, економічний експерт В'ячеслав Биковець, аналізуючи інформацію про те, що Кабмін і Верховна Рада узгодили три позиції щодо Бюджету та податкової реформи.

«Можна кардинально все змінити так, як спочатку було змінено в урядовому законопроекті. Те, що було запропоновано, вбивало малий та середній бізнес», - констатував експерт.

За його словами, якщо говорити про третю групу, в якій працюють юридичні особи, то, згідно з пропозиціями уряду, скасовувалося право працювати за спрощеною системою оподаткування. Це левова частка малого бізнесу, яка мала переходити на загальну систему. А це збільшення та ускладнення звітності та обліку.

«Це ж стосується й фізосіб. Вони мали сплачувати єдиний податок в три чи в чотири рази більший», – розповів спеціаліст.

Податкова реформа: проекти та компроміси між Кабміном і ВРУГромадськість активно обговорює два проекти податкової реформи. Перший підготував Мінфін за допомогою екс-міністра фінансів Словаччини. Другий розроблений коаліцією авторських колективів, експертами громадянського суспільства та податковим комітетом ВРУ.

На його думку, будь-які зміни, які вносить уряд, не сприймаються ані бізнесом, ані депутатами.

«Щодо зменшення навантаження на фонд оплати праці в частині ЄСВ, то, безумовно, це позитив. Бізнес давно говорив, що у нас одне з найбільших навантажень. Виконання такого непосильного навантаження і було однією з причин того, що певна частка зарплати виплачується або в конверті, або вся заробітна плата виплачується по-чорному», – пояснює Биковець.

Якщо уряд та Мінфін відповідальні, то вони мали все прорахувати, щоб не зробити державу банкрутом.

«Є надія, що за тим, що пропонується, є певні розрахунки», – підкреслив Биковець.

Нагадаємо, як вже заявили у «БПП», Державний бюджет на 2016 рік буде формуватися на базі наявного Податкового кодексу. Новий Податковий кодекс уряд пропонує доопрацювати, обговорити з підприємцями та ввести в дію впродовж наступного року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: