Роботу Національного агентства з питань запобігання корупції заблоковано – експерт

Читать на русском
Віктор Таранполітичний експерт

Комісія не змогла ухвалити жодного рішення, яке б дозволило запустити роботу Нацагентства.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Центру політичних студій та аналітики, співзасновник громадського руху «ЧЕСНО», секретар Конкурсної комісії Віктор Таран, аналізуючи інформацію про те, що в ЄС звинуватили українську владу в затягуванні створення Нацгентства з питань запобігання корупції.

«Обрано лише трьох із п'яти членів комісії, що не дає можливості розпочати повноцінну роботу. Конкурсна комісія мала шанс розблокувати його роботу, але цього не сталося. Було чотири варіанти: повернутися до розгляду 20 кандидатів, повернутися до розгляду 6 відібраних кандидатів, оголосити новий конкурс і добрати 2 кандидатів, або ж оголосити новий конкурс і обрати 5 кандидатів», – розповідає Віктор Таран.

На жаль, як підкреслив експерт, комісія не змогла ухвалити жодного рішення, яке б дозволило доукопмлектувати керівний склад НАЗК та запустити його роботу.

«Переконаний, що це пов'язано з позитивним висновком Єврокомісії щодо надання Україні візової лібералізації», – зауважив він.

Водночас, за словами експерта, в Угоді є теза про те, що Агентство має запрацювати в першому кварталі 2016 року.

«Від позиції Єврокомісії щодо обов'язковості цієї норми залежить, чи зможемо ми доукомплектувати Нацгентство. А поки корумповані чиновники та політики радіють – адже з 1 січня не розпочнеться запуск електронних декларацій, покарання за конфлікт інтересів, контроль за державним фінансування партій та багато інших антикорупційних ініціатив», – аналізує ситуацію Таран.

Як відомо, глава представництва Євросоюзу в Україні Ян Томбінський заявив, що не розуміє, навіщо українська влада чекала стільки часу й відклала все на сотанній момент, щоб перебувати під таким тиском – якщо закон про Нацагентство з питань запобігання корупції був ухвалений ще півроку тому.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: