Голова «Укренерго» розповів, коли чекати віялових відключень світла

Читать на русском
За словами в. о. директора НЕК «Укренерго» Всеволода Ковальчука, в найближчі півтора місяця чекати віялових відключень електроенергії українцям не варто.

За словами в. о. директора НЕК «Укренерго» Всеволода Ковальчука, в найближчі півтора місяця чекати віялових відключень електроенергії українцям не варто.

Про це він розповів в інтерв'ю «Главкому», передає «Слово і Діло».

«Віялових відключень у найближчі 1,5-2 місяці гарантовано не буде. Прошу не порівнювати з минулорічною ситуацією. У нас значно краща ситуація, адже накопичено на 40% більше вугілля, краща погода, кращий технічний стан мереж. Тому із запровадженням надзвичайного стану не буде таких негативних наслідків, які були 2014 року», – зазначив Ковальчук.

Запровадження режиму надзвичайної ситуації в енергетичному секторі пересічні жителі поки не відчують, запевнив він. Енергосистема відреагувала таким чином на дефіцит вугілля антрацитової групи: енергетикам довелося підлаштовуватися під ситуацію, зменшуючи генерацію на окремих станціях – особливо тих, що працюють на цьому вугіллі. Крім того, Україна має не до кінця використаний потенціал атомних електростанцій.

Кіровоградська область не виконала план зі встановлення енергозберігаючих котлівГолова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко не встиг встановити десятки енергозберігаючих котлів до початку опалювального сезону, як обіцяв.

«Ми не відновили імпорт електроенергії з Росії, в нас є зайві генеруючі потужності на атомних електростанціях і вони можуть бути включені в мережу. Але є дефіцит вугілля антрацитової групи, який особливо посилився після припинення енергопостачання в Крим», – підкреслив Ковальчук.

За його словами, запланований на 22 грудня запуск ЛЕП із Рівненської АЕС на Київ дозволить дещо розвантажити систему та здешевити електроенергію.

«У зимовий період це відкриє додатково дорогу для 400 МВт, а влітку – для 1000 МВт. Ці потужності будуть затребувані – за рахунок зниження виробництва на ТЕС. З точки зору ціноутворення на ринку електроенергії, для держави вигідно, якщо в загальному балансі буде більше атомної генерації, ціна якої в 2 і більше разів дешевша за теплову», – додав керівник «Укренерго».

Нагадаємо, 14 грудня стало відомо, що Кабінет міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації в енергетиці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: