Найближчі півроку Порошенко не здасть Шокіна – експерт

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт

Лише за рік-два можна буде реально повернутися до ідеї оновлення прокуратури.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик, аналізуючи заяву заступника генерального прокурора Віталія Каська про те, що ідея Сакварелідзе про прихід нових людей до прокуратури дала збій.

«Жодної людини, що була поза системою прокуратури, після проведення конкурсу немає. Наразі призначені люди, які або обіймали керівні посади, або працювали в системі. Надавалася перевага тим, хто мав корупційні зв'язки із системою, співпрацював у системі, розуміє нюанси роботи корупційних схем у роботі прокуратури. Це вказує на те, що система просто консервується, а справжньої реформи не відбувається», – розповідає Кулик.

Власне, як зазначив експерт, це й було завданням Шокіна – зберегти зручну керованість прокуратури з боку виконавчої влади.

Степан КубівНародний депутат України
Кубів зобов'язаний здійснювати розвиток ринку оренди земліСказано 14 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

«Головним завданням є зімітувати реформу та гарантувати керованість процесу. Поки що прокуратура є керованою. Ті призначення, які відбулися, показують, що жодних змін у прокуратурі немає й не буде найближчим часом», – пояснив він.

«І Сакваралідзе жодним чином не впливає на це. Все вирішує генпрокурор», – підкреслив експерт.

На його думку, суспільство й надалі вимагатиме реформування. Так чи інакше в найближчий період – рік чи два – все одно доведеться повернутися до ідеї зміни генпрокурора.

«Новий генпрокурор, а не Шокін, зможе дійсно порушити питання про зміни, ротацію, оновлення складу прокурорів. А такий термін обумовлений тим, що Порошенко просто в найближчі півроку навряд чи здасть Шокіна», – резюмував він.

Нагадаємо, що з 20 липня, як і обіцяв Сакварелідзе, було розпочато прийом заявок від бажаючих обійняти посади місцевих прокурорів.

Пізніше він пообіцяв, що в ГПУ не будуть призначати фігурантів кримінальних проваджень до місцевих прокуратури.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: