МВФ не проти рішення уряду ухвалити Бюджет-2016 на старій базі – експерт

Читать на русском
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт

Бюджет ухвалять на старій податковій базі через несумісність проектів Мінфіну та уряду.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, аналізуючи інформацію про те, що Бюджет-2016 буде ухвалений на старій податковій базі, а новий Податковий кодекс набуде чинності лише в 2017 році.

«Насправді, у нас двічі ухвалювали Бюджет в терміни, прописані в Бюджетному кодексі, за всю історію його існування. Відповідно, сам факт, що Бюджет можуть ухвалити на початку наступного року, не є для нас, на жаль, чимось новим. Це вже звичайна практика», – констатував аналітик.

Порівняння проектів Бюджету 2015 та 2016 років«Слово і Діло» вирішило розібратися, яких змін зазнав проект Бюджету 2016 року порівняно з минулорічним.

За його словами, Бюджет будуть ухвалювати на старій податковій базі, тому що ті версії, які пропонувалися раніше Мінфіном і парламентом, несумісні. Їх спробували поспіхом об'єднати і в підсумку нічого з цього не вийшло.

«Насправді, ухвалять його на старій податковій базі, а потім будуть дивитися, чи змінювати систему податків. Так само ж можна ухвалити новий Податковий кодекс, але зміни до нього почнуть працювати з 2017 року. В цьому нічого надзвичайного не має», – розповідає Жолудь.

МВФ, як уточнив експерт, передусім цікавить, щоб в України було достатньо ресурсів для того, щоб своїми доходами, в тому числі й податковими, ми могли забезпечити свої видатки.

«Тобто, їм важливо, щоб ми не зверталися до них за коштами поза рамками програми співпраці, яка вже затверджена. Відповідно, якщо ми подивимося на поточну податкову базу, вона не вимагає якихось додаткових джерел фінансування, тому МВФ також сприйме це нормально», – резюмував Олександр Жолудь.

Нагадаємо, ще на початку осені міністр фінансів Наталія Яресько була впевнена, що законопроект про Державний бюджет України на 2016 рік разом з новим Податковим кодексом буде внесено до Верховної Ради найближчим часом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: