Порошенко переступив через власні амбіції, залишивши Яценюка прем'єром – експерт

Читать на русском
Ярослав Юрчишиндиректор Transparency International

Розуміючи всю складність ситуації з ухваленням Бюджету та Податкового кодексу,а також враховуючи позицію міжнародних партнерів, Президент вирішив залишити Яценюка на посаді.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакета реформ» Ярослав Юрчишин, аналізуючи спільну заяву Петра Порошенка, Арсенія Яценюка та Володимира Гройсмана про те, що питання відставки прем'єра немає в порядку денному.

«Така заява є реакцією на прямий заклик міжнародних партнерів, зокрема Байдена, про те, що зараз розпад коаліції призведе до серйозного розчарування наших партнерів. Також причинами такої заяви стали події в парламенті, зрив звіту уряду, ситуація з Барною, сутичка Саакашвілі та Авакова», – розмірковує експерт.

На його думку, частина президентської команди розуміє, що Яценюк дискредитував себе як керівник уряду, але водночас вони розуміють, що немає ресурсу, яким можна замінити фракцію «Народного фронту» в коаліції.

Яценюк тримає парламент і країну в заручниках у своєї фракції – НайємНа сьогодні будь-які зміни в Кабінеті міністрів неможливі без доброї волі прем'єра Арсенія Яценюка та його фракції.

«Власне, ця заява й покликана дати сигнал всім, що розрив не на часі, зміни прем’єра не буде, а атаки на прем’єра будуть сприйматись як атаки на коаліцію. Зараз і Президент, і керівництво ВР зацікавлені в тому, щоб атаки на Яценюка припинилися. На цьому етапі потрібно ухвалити Бюджет і зміни до Податкового кодексу, тому що інакше співпраця з МВФ опиниться під загрозою зриву», – пояснив Юрчишин.

«Насправді, це скоріше церемоніальний крок, але іншого варіанту зберегти коаліцію хоча б у цьому форматі немає», – констатує він.

«Порошенко повів себе більш конструктивно, розуміючи, що у ВР є голоси за відставку Яценюка, але при цьому розуміючи й те, як це вдарить по міжнародному іміджу. Президент пригальмував власні амбіції поставити підконтрольного прем’єра, як це зробили свого часу Кучма та Ющенко, й не пішов на це», – проаналізував ситуацію експерт.

«Шкода лише, що з боку Яценюка такого розуміння немає. І для нього власні амбіції важливіші за успіх країни», – зауважив Ярослав Юрчишин.

Як відомо, раніше Яценюк заявив, що прийме рішення про свою відставку, якщо Верховна Рада приоголосує за неї.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: