«Радикальна партія» може повернутися до коаліції – експерт

Читать на русском
Виходом з політичної кризи може стати суттєва корекція та оновлена навігація парламентської коаліції й складу уряду.
Вадим Карасьов

Виходом з політичної кризи може стати суттєва корекція та оновлена навігація парламентської коаліції й складу уряду.

Про це в коментарі ForUm заявив політолог Вадим Карасьов, передає «Слово і Діло».

«Всі ми бачимо, що кожного дня у владі трапляються нові скандали, а необхідні для країни рішення ухвалюються із запізненням. Незважаючи на те, що формально до складу коаліції входять близько 280 депутатів, постійно виникають проблеми зі збором голосів і явкою, в результаті страждає якість роботи», – зазначив експерт.

За його словами, додатковими подразниками в роботі парламентської коаліції стали розбірки навколо корупції серед політиків і внесення до Ради проекту Держбюджету-2016 та «економічного пакету». Карасьов прогнозує, що їх обговорення та ухвалення навряд чи пройде швидко. В підсумку суспільний запит на оновлення та перезавантаження центральної влади лише зросте.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що інші варіанти коаліції не будуть розглядатисяСказано 8 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Водночас дострокові парламентські вибори не принесуть реальних поліпшень для країни та громадян, і більше того, про їх небажаність нам прямо кажуть наші західні партнери. Що залишається? Зміни в чинному парламенті. Однозначно будуть кадрові перестановки в складі Кабміну, це вже зрозуміло. Але чи отримає новий уряд достатню підтримку старого парламенту?», – наголошує політолог.

Карасьов вважає, що для цього має відбутися серйозна розмова всередині коаліції, і Президент вже провів важливу зустріч з фракцією «Народного фронту», де відкрито обговорювалися багато гострих питань.

«Необхідно переглянути відносини між фракціями, згадати коаліційну угоду і, мабуть, провести її апгрейд, а також провести перекличку реальних членів коаліції. Не виключено, що її склад оновиться. Навряд чи до коаліції покличуть «Опозиційний блок», але от вступ до оновленої коаліції фракції «Радикальної партії» цілком можливий. Як виявилося, чотирьох ніг для стійкості коаліції недостатньо, поки їх було п'ять – рішення ухвалювалися більш результативно», – зазначив експерт.

Резюмуючи, Карасьов заявив, що чинний парламент ще не вичерпав свій потенціал, і ще має шанс попрацювати ефективно.

Нагадаємо, «радикали» заявили про вихід з коаліції на початку вересня, коли Верховна Рада розглядала зміни до Конституції України. Фракції «Самопомочі» та «Батьківщини» також неодноразово порушували питання свого виходу зі складу парламентської більшості.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: