Експерт розповів, навіщо Кабмін запровадив надзвичайну ситуацію в енергетиці

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Запровадження надзвичайної ситуації в енергетиці, зокрема обмеження експорту електроенергії до ЄС та лімітів на використання електрики всередині України, дасть можливість Міненерго підготуватися до можливих негативних сценаріїв на кшталт диверсій чи різкого погіршення погодних умов.

Про це, коментуючи оприлюднене сьогодні відповідне рішення Кабміну, заявив експерт із питань енергетики Михайло Гончар, пише «Слово і Діло».

«Ми бачимо що ситуація (між Україною та Росією — Ред.) загострюється, і енергетичний важіль буде одним із таких чинників впливу. Тому у нас резервів реагування не так багато. Перший — це «вирубити» Крим, другий — Бурштинський енергоострів, який працює в експортному режимі й постачає електроенергію з України в ЄС, перевести в режим роботи в рамках об'єднаної енергосистеми, третій — незабаром має бути введення в експлуатацію високовольтної лінії електропередач від Рівненської АЕС до напрямку Києва, що дозволить зменшити дефіцит електроенергії в центральному регіоні та в Києві зокрема», — розповів експерт.

Рефат ЧубаровГолова Меджлісу кримсько-татарського народу
Чубаров запевнив, що енергетична блокада Криму відновиться через 2 тижніСказано 9 грудня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Таким чином, на думку Гончара, Україна зможе укріпити «слабкі місця» у своїй енергосистемі.

Крім того, за словами експерта, не виключений варіант віялових відключень світла як один із екстрених заходів. Такі кроки передбачає план, розроблений вітчизняними енергетиками спільно з американськими колегами, які приїздили в України влітку, щоб підготувати українську енергосистему до можливих катаклізмів.

«Влітку приїздила група американських експертів, яка працювала тут із нашими фахівцями з різних міністерств. І вони напрацювали різні сценарні варіанти... Якщо будуть метеорологічні несприятливі умови, і не вистачатиме енергії всіх забезпечити, чи в умовах війни – недружніх диверсійних дій проти об'єднаної енергосистеми, ми також не можемо виключати кібератак проти нашої енергетики», — окреслив експерт низку умов, за яких можуть бути вжиті екстрені кроки.

Як стало відомо, 14 грудня Кабінет міністрів за пропозицією Міненерго ввів у дію розпорядження про запровадження режиму надзвичайної ситуації в енергетиці, що передбачає низку адміністративних та технічних обмежень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: