Чого чекати від закону про реформу держслужби? Експерт

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Закон «Про державну службу» не є революційним, але має деякі важливі нововведення.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Дуда, аналізуючи інформацію про те, що Верховна Рада ухвалила законопроект №2490 «Про державну службу».

«Ухвалений закон «Про державну службу» не змінює системно законодавство про держслужбу, але там є багато позитивних нововведень. Зокрема, вдосконалена система захисту трудових прав держслужбовців. Також цікавим є питання про письмові доручення посадовим особам. Тобто держслужбовець отримує перелік завдань, коли йдеться про виконання власних повноважень. Цей закон дає можливість уникнути ситуації, коли державного службовця примушують виконувати дії, які не належать до його функціональних обов'язків», – розповідає експерт.

Проте, як пояснює політолог, питання розподілу посад у політичній та адміністративній площині цей закон не вирішує.

«Фактично, є ще указ Кучми від 1998 року з концепцією адміністративної реформи. Ще тоді ключовим питанням було визначено розподіл посад. Такий розподіл вже відбувся. Також і закон про Кабмін виділив категорії осіб, які не є держслужбовцями», – аналізує Андрій Дуда.

На його думку, тут немає якоїсь революції, а є скоріше інформаційний шум навколо цієї норми.

«Але фактом є те, що вдосконалюється статус держслужбовця. Вдосконалюються моменти щодо підпорядкування, гарантій діяльності держслужбовця», – підкреслив він.

Серед недоліків політолог відзначив також те, що конкурс не відпрацьований настільки, щоб усунути суб'єктивізм при відборі осіб на держслужбу або хоча б суттєво ослабити його.

Як відомо, закон набуде чинності з 1 травня 2016 року, якщо його підпише Президент України.

Нагадаємо, що рік тому Арсеній Яценюк обіцяв спростити прийом на держслужбу, а Петро Порошенко, будучи кандидатом у президенти, запевняв, що зробить доступною інформацію про доходи та витрати чиновників і держслужбовців.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: