Торгова блокада Криму ще не встигла позначитися на вартості продуктів – експерт

Читать на русском
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт

Минуло не так багато часу, щоб відчути ефект від торгової блокади Криму на ціновій політиці продуктів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, аналізуючи інформацію про те, що депутати хочуть врегулювати торгівельну блокаду Криму та окупованого Донбасу.

«У цьому питанні слід розуміти, що є два види контрабанди. Одна – та, яка йде через суходіл, де Крим з'єднується з материковою Україною, і там взагалі-то можна встановити певні обмеження. З іншого боку, є поставки на півострів з боку Туреччини та РФ, і обмежувати їх ми не зможемо. Тому, якщо ми говоримо про повну блокаду, то заблокувати з тих боків, де ми не маємо контролю над територією або такий контроль є занадто дорогим, не можна», – аналізує аналітик.

За словами експерта, ми можемо обмежити лише ту частину, яка йде суходолом.

Чому влада згорне блокаду Криму? ЕкспертПолітолог поділився міркуваннями щодо заяви Рефата Чубарова про те, що влада має кілька тижнів на заборону постачання електрики в Крим.

«Вже є досвід блокади де-факто і тепер її вирішили оформити юридично. Але питання в тому, яких цілей ми хочемо досягти та яких втрат ми готові зазнати. На сьогоднішній день обмеження поставок продовольства в Крим насправді не призвело до серйозного збільшення вартості продуктів на півострові, якщо йдеться, наприклад, про фрукти й овочі, тому що потрібно враховувати й сезонний фактор», – пояснює він.

Як підкреслив економіст, якщо говорити про результати блокади, то на цінах вона поки що не позначилася.

«Сказати, що блокада успішна, поки не можна, але, можливо, минуло недостатньо часу», – констатував Жолудь.

Нагадаємо, що 20 вересня кримські татари та інші протестувальники розпочали продовольчу блокаду Криму.

Нещодавно Рефат Чубаров також анонсував, що на найближчих засіданнях Кабінет міністрів має розглянути рішення про торгову блокаду Криму та Донбасу, а також зважитися на офіційну заборону поставок електроенергії на півострів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: