Реформа «Нафтогазу» спровокує скандали та невдоволення – експерт

Читать на русском
Святослав Павлюкспеціаліст з енергозбереження "РПР"

НАК «Нафтогаз» перебуває на правильному шляху. Це потрібно було зробити набагато раніше й процес не буде простим.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів фахівець з енергозбереження «Реанімаційного пакета реформ» Святослав Павлюк, аналізуючи реформу НАК «Нафтогаз».

«ЄС зіткнувся з тим, що монополії утримували високі ціни на ринку, ще в 1996 році. Якби ми тоді задумалися про це, такого бардаку, як зараз, не було б. Було декілька етапів запровадження енергетичних пакетів, які поступово лібералізували доступ до мереж для всіх постачальників. Енергопакет ЄС зіграв для нас роль свого роду антимонопольного комітету», – розповідає експерт.

НАК «Нафтогаз», за його словами, від самого початку був структурою штучною й певним об'єднанням газовидобування та газотранспортування.

«Тому тут потрібна сегментація. Одним з елементів третього енергопакета є обов'язкове розділення видобування, транспортування та постачання. Це не може бути одна юридична особа, тому що буде складніше фіксувати прибутки. Коли буде прозорість постачання й транспортування, лише тоді буде легше говорити про вплив третього енергетичного пакета», – вважає Павлюк.

На його переконання, в питанні реформування «Нафтогазу» зараз ми на правильному шляху, хоча цей процес буде супроводжуватися скандалами та невдоволенням.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв досягнути енергонезалежності за 2 рокиСказано 10 травня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Водночас енергетичний експерт Сергій Дяченко пояснив, що перехід «Нафтогазу» під управління Мінекономіки нічого не змінить.

«Мінекономіки все одно не матиме права втручатися в корпоративне управління, тому не матиме особливого впливу на роботу «Нафтогазу». Радикальних змін у системі роботи НАК «Нафтогаз» не буде», – переконаний спеціаліст.

Раніше міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента «Нафтогазу» в іноземній валюті з рівня «CC» до «CCC».

Нагадаємо, що ще будучи кандидатом в президенти України, Петро Порошенко пообіцяв, що через 2 роки Україна досягне енергонезалежності.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: