За рік Абромавичусу не вдалося вивести економіку з тіні

Читать на русском
41% українського ВВП, як і раніше, перебуває в тіні, констатували в Міністерстві економічного розвитку й тогівлі України.
Айварас АбромавичусФото: "Корреспондент"

41% українського ВВП, як і раніше, перебуває в тіні, констатували в Міністерстві економічного розвитку й тогівлі України.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу відомства.

Зокрема, у звіті «Тенденції тіньової економіки в Україні у I півріччі 2015 року» аналітики Міністерства зазначають, що в першій половині поточного року рівень тіньової економіки не змінився в порівнянні з відповідним минулорічним показником.

«Так, за попередніми розрахунками Мінекономрозвитку, в І півріччі 2015 року рівень тіньової економіки склав 42% від офіційного ВВП, що відповідає розрахунковому рівню І півріччя 2014 року», – порахували в Мінекономіки.

Основними причинами тінізації економіки у відомстві називають податкове навантаження, несприятливу економічну кон'юнктуру на основних зовнішніх ринках збуту, зростання витрат на імпортні матеріали й сировину через девальвацію гривні та згортання економічних зв'язків із Російською Федерацією.

Як змінювалася заборгованість із зарплати протягом 2015 рокуЗ початку 2015 року працюючі українці недоотримали заробітної плати в розмірі 1,97 млрд грн, найбільше заборгували жителям Луганщини – 486,7 млн грн.

«Однією з основних причин тінізації економіки України залишається значне податкове навантаження на фонд оплати праці. Це підтверджується даними рейтингу Глобальної конкурентоспроможності 2015/2016, відповідно до якого Україна посідає критичну позицію за індикатором «вплив податків на стимули до праці» – 121 місце зі 140 країн», – зазначається у звіті.

В Мінекономіки також підкреслюють, що Україна не є країною з дешевою робочою силою, тому що, попри низьку заробітну платню, витрати на утримання персоналу в нашій країні досить високі, що сприяє розвитку неформальної зайнятості населення. Отже, необхідно знижувати податкове навантаження на зарплати, резюмували в Міністерстві.

Нагадаємо, 2 грудня лідер «Блоку Петра Порошенко» Юрій Луценко заявив, що президентська фракція не підтримає урядовий проект Податкового кодексу «4 по 20».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: