Першим регіоном України, що ухвалив обласний бюджет-2016, стала Дніпропетровщина

Читать на русском
Дніпропетровська область ухвалила власний бюджет до затвердження Державного бюджету, що стало можливо завдяки новому Бюджетному кодексу та децентралізації.
Валентин РезніченкоФото: АПУ

Дніпропетровська область ухвалила власний бюджет до затвердження Державного бюджету, що стало можливо завдяки новому Бюджетному кодексу та децентралізації.

Особливість нового бюджету регіону – його соціальна та інфраструктурна спрямованість, відзначає «Слово і Діло».

В цілому бюджет області на 2016 рік становить 12,6 млрд грн. Очікується, що дохід регіону наступного року завдяки децентралізації зросте на 25%.

На розгляді в обласній раді проект бюджету підтримали 79 депутатів.

«Депутати проголосували одноголосно «за», тому що ми не могли залишити область жити на 1/12 минулорічного бюджету. Кожен згадав 2015 рік, коли регіон почав реально освоювати бюджет розвитку тільки влітку та фінансувати проекти лише у вересні. Цього року вже з 1 січня Дніпропетровщина буде жити за новим бюджетом і вільно виділяти кошти на заплановані проекти», – зазначив Валентин Резніченко.

Відзначається, що в бюджеті Дніпропетровщини на 2016 рік збільшено видатки по всіх сферах розвитку й соціального забезпечення: будівництво та ремонт шкіл, дитсадків, лікарень, водопроводів і доріг, а також соціальні виплати, субсидії та пільги. Зокрема, за словами Резніченка, витрати на зарплати, медикаменти, харчування в лікарнях і школах, на пенсії, стипендії та пільги збільшені на 20%. Субвенції на придбання та ремонт житла збільшені у 25 разів.

Валентин РезніченкоГолова Дніпропетровської обласної державної адміністрації
Резніченко має намір залучати іноземних інвесторів в Дніпропетровську областьСказано 14 квітня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

«Завдяки децентралізації, яку проводить у країні Президент Петро Порошенко, та оновленому бюджетному кодексу регіони вперше можуть самостійно формувати й ухвалювати бюджет. І Дніпропетровщина першою скористалася новою можливістю. Ми направили частину коштів на вирішення нагальних проблем мешканців регіону. Збільшено видатки на зарплати, стипендії, пенсії та пільги. У півтора рази зріс бюджет розвитку – це нові дитячі садки, школи, дороги, лікарні», – підкреслив Резніченко.

На розвиток регіону передбачено 1,5 млрд грн. Це на 64% більше, ніж торік. Зокрема, майже втричі збільшено видатки на ремонт доріг, вчетверо – на водопостачання, вдвічі – на обладнання.

Нагадаємо, в липні цього року Резніченко вимагав у Кабміну компенсацію за лікування обласних медзакладах бійців АТО. Збиток, завданий області таким чином, губернатор оцінив у 22 млн грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: