Україна може зайняти місце РФ на турецькому ринку – експерт

Читать на русском
Юрій Буздуганекономіст

РФ в економічному плані залишилася в 19 столітті, але сьогоднішні реалії інші й уже не стоїть проблема виробництва, а є проблема споживання.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Юрій Буздуган, аналізуючи продовольчу ситуацію між РФ і Туреччиною.

«Україна за співвідношенням до експорту займає перші позиції в світі. Ми можемо виготовити досить багато зерна й це не проблема», – констатував відразу економіст.

Як пояснив експерт, проблема сьогоднішньої економіки не в тому, де і що дістати. РФ досі живе економікою 19 століття, до того ж залишилися відгомони Радянського Союзу з економікою дефіциту, коли всього не вистачає.

«Але сьогодні ринок перенасичений і головна проблема – де знайти того, хто купить цей товар», – підкреслив він.

Туреччина та РФ зіпсували відносини ще до збитих літаків і війни в Сирії – експертЕксперт поділився міркуваннями з приводу відносин між Туреччиною та РФ у контексті порушення авіапростору.

За його словами, зараз намагатися загрожувати, що ми чогось не продамо, не потрібно. Це спрацює лише на ринку високотехнологічної продукції.

«Щодо РФ, то вона не є значущим гравцем на експортному ринку зерна. Така ж ситуація і з російською нафтою, хоча Путін заявляє що вони будуть лідерами. Але РФ виробляє 8% нафти у світі й безглуздо говорити про лідерство. У продовольчій галузі для РФ ситуація ще гірша. Так, вони можуть зірвати термінові контракти в Туреччині, але ці контракти миттєво можуть бути закриті найближчими сусідами, й Україна входить до переліку цих найближчих сусідів. Більше того, має надлишкові потужності з виробництва зерна, що відкриває нам можливості», – проаналізував ситуацію економіст.

Як відомо, президент Росії Володимир Путін 28 листопада запровадив низку санкцій проти Туреччини.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: