Повноцінна ізоляція Криму неможлива – експерт

Читать на русском
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Здійснити абсолютну блокаду півострова силами волонтерів та активістів, що б вони не робили, неможливо.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, аналізуючи заяву координатора блокади Криму Ленура Іслямова про те, що в Криму готують морську блокаду.

«Повна ізоляція Криму, що б не робили активісти, неможлива без втручання держави. Наприклад, повна блокада Криму вимагає авіційної блокади та блокади всієї акваторії. Це зробити силами волонтерів неможливо. Більше того, переправу в Керчі зупинити буде значно важче, через те, що вона з'єднана з окупованою територією, де діє ФСБ, яка може доволі ефективно боротися з будь-якими протестами. Тому складно уявити, яким чином можлива її блокада», – пояснює аналітик.

Водночас, як розповів економіст, навіть допускаючи це, блокування Керченської переправи не забороняє поставок літаками та через порти, які є в Криму.

Україна не готова офіційно визнати енергоблокаду Криму – експертПолітолог поділився міркуваннями щодо інформації про те, що на кордоні з окупованим Кримом з'явилися російські «Гради».

«Звісно, щоденне життя ускладнюється, але це не повна блокада», – налогосив Жолудь.

Водночас економічний експерт Володимир Сіденко зауважив, що досить складно також уявити собі морську блокаду, якщо РФ почне перекривати це за допомогою озброєння.

«Крім того, немає поки ніщо не вказує на те, що такі жорсткі заходи змінять політику РФ у бажаному напрямку. Останнє російсько-турецьке загострення відносин є підтвердженням цього. Позиція Туреччини показала, що росіяни розширили масштаби операції в Сирії та мають комплекс заходів щодо самої Туреччини», – проаналізував Сіденко.

Зазначимо, що 20 вересня 2015 року активісти оголосили про початок продовольчої блокаду Криму. На початку листопада власник кримськотатарського телеканалу ATR Ленур Іслямов заявив, що за період блокади Криму Україна недоотримала близько $1 млрд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: