Квіт: в Україні має бути два міністерства освіти – вищої та народної

Читать на русском
У планах Міністерства освіти і науки – поділ відомства відповідно до двох напрямків: вищої освіти і науки, а також базової та середньої спеціальної освіти.
Сергій КвітФото: МОН

У планах Міністерства освіти і науки – поділ відомства відповідно до двох напрямків: вищої освіти і науки, а також базової та середньої спеціальної освіти.

Про це міністр освіти України Сергій Квіт розповів в інтерв'ю журналу «Фокус», передає «Слово і Діло».

«Нам потрібно змінити структуру українських університетів. Ми пов'язуємо ці завдання з ухваленням нового закону «Про наукову і науково-технічну діяльність». У перспективі в Україні має бути дві міністерства – вищої освіти і науки, а також – народної освіти», – заявив він.

За словами Квіта, Україні необхідно стимулювати викладачів і студентів до наукової та науково-дослідної роботи, а не зводити освітній процес до спілкування виключно в аудиторії.

Крім того, міністр розповів, коли дипломи українських вузів будуть почнуть визнавати в Європі: на його думку, це відбудеться лише тоді, коли Україна стане членом ЄС. Разом з тим, уже зараз у вітчизняних вишах існує безліч міжнародних програм, що дозволяють студентам вчитися, стажуватися та займатися науковими дослідженнями за кордоном.

ЮНЕСКО: Україна не має іншого способу підняти економіку, крім розвитку технологійУкраїна має навчитися стимулювати розвиток науково-дослідних розробок за рахунок бізнесу, адже це – єдиний спосіб перейти до інноваційної економіки.

«Офіційне визнання дипломів між державами настає внаслідок організації спільного ринку праці. Поки Україна не стала членом ЄС. Тому не потрібно бігти попереду паровоза, якщо ми, звичайно, не ставимо за мету просто відправляти наших випускників за кордон. Індивідуальне працевлаштування можливе й зараз. Адже роботодавці на Заході дивляться в першу чергу не на диплом, а на те, що людина знає та вміє», – зазначив Квіт.

Нагадаємо, раніше міністр освіти не виключив, що для полегшення вступу до вузів материкової України кримським випускникам для них можуть бути створені спеціальні квоти.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: