Перший рік роботи ВР: досягнення та провали. Експерт

Читать на русском
Василь Яблонськийполітолог

Після першого року роботи в антирейтингу Верховна Рада посідає другу сходинку після Кабінету міністрів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Василь Яблонський, аналізуючи досягнення та провали Верховної Ради VIII скликання за перший рік роботи.

«Ця ВР обиралася на постмайданному підйомі, але мала цілу низку проблем. Те, що туди потрапило багато нових людей, добре, але, з іншого боку – до ВР потрапило багато випадкових людей. Тепер є нові популісти, які вирішують або свої питання, або питання тих людей, які привели їх до влади. Це насамперед олігархи, які намагаються контролювати депутатський корпус», – констатував політолог.

Експерт зазначив, що початок роботи був відданий ідеалам Майдану, була створена коаліція. Але зараз уже й коаліція змінилася, й про коаліційну угоду практично забули.

«До успіхів можна віднести певні кроки до зміни Конституції, до проведення децентралізації, але й про це зараз уже всі забувають», – зауважив він.

«Начебто всі говорять правильні речі, але мало хто хоче їх робити», – підкреслив політолог.

«З важливого для країни, що не виконали депутати, можна згадати відміну депутатського імунітету, під гаслами якого політики приходять до влади й про що забувають вже за місяць. Крім того, дуже важко йшли проєвропейські, «безвізові» закони. Це говорить про те, що, по-перше, всередині коаліції є політичні сили, які грають у свою гру, а по-друге, незважаючи на європейську риторику, у частини депутатів проглядаються антиєвропейські настрої», – вважає Яблонський.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв не збільшувати повноваження президента, якщо стане главою державиСказано 31 березня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Підсумовуючи, політолог наголосив, що враження від першого року роботи ВР двояке.

«Було дуже багато очікувань, але очевидно, що є певне розчарування й ВР йде другою в антирейтингу після Кабміну», – резюмував політолог.

Нагадаємо, український парламент VIII скликання був обраний на дострокових виборах 26 жовтня 2014 року, які були оголошені президентом України Петром Порошенком у серпні того ж року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: