Закрите небо: до чого призведе заборона польотів? Експерти

Читать на русском
Олег Устенкоексперт у сфері економіки

Після заборони польотів над Україною РФ може почати використовувати транспортні коридори Білорусі та Балтійських країн.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, аналізуючи інформацію про те, що уряд заборонив транзитні прольоти для всіх російських авіакомпаній над територією України.

«Звичайно, за рахунок того, що здійснювалися перельоти через наші транспортні коридори, ми отримували гроші, й тому, якщо ми закриваємо небо для російських перевізників, потрібно розуміти, що ми обмежуємо себе в можливих надходженнях за рахунок використання наших транспортних повітряних коридорів», – розповідає він.

Також, як зазначив Устенко, потрібно розуміти, що за таких обставин РФ просто змушена буде літати не через нашу територію, але вони мають можливість перельоту через Білорусь.

«Більше того, вони можуть розширити свою присутність у транспортних коридорах Балтійських країн. Якщо хтось недоотримує, то хтось отримує додатково», – підкреслив Олег Устенко.

«Наші втрати щодо ВВП будуть набагато більшими порівняно з РФ. Для них це означатиме трохи більше часу польоту. Навряд чи у них це виллється в подорожчання квитків, а у нас, скоріш за все, це буде. У довгостроковій перспективі наслідком для України стане можливе збільшення конкуренції на цьому ринку, якщо активно почне працювати Антимонопольний комітет», – вважає він.

Водночас економіст Олександр Савченко зауважив, що для Росії облітати Україну буде також дуже дорого й витрати будуть значними, але це рішення є політичним.

«Набагото краще приймати інші рішення. Наприклад, щодо заборони імпорту сільськогосподарської продукції, харчової промисловості, побутової хімії, автомобільної індустрії. Це набагато збитковіше для РФ та вигідно Україні, але в нас чомусь поки приймають рішення, які завдають шкоди і нам, і Росії», – проаналізував економіст.

Нагадаємо, ще наприкінці жовтня в Україні набув чинності закон, який повністю призупиняє пряме авіаційне сполучення між Україною та Російською Федерацією.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: