Європа не дає Україні кредити на закупівлю газу через відсутність реформ – експерт

Читать на русском
Олександр Гудимаполітичний діяч

Через брак коштів Україна не може купувати газ ані в «Газпрому», ані в ЄС.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр палива та енергетики Олександр Гудима, аналізуючи заяву «Газпрому» про те, що він припиняє постачання газу до України.

«Якби була чітка вертикаль, то можна було б користуватись об'єктивними даними уряду, але дуже часто прем'єр говорить одне, міністр говорить друге, а Коболєв та НАК «Нафтогаз» – третє. Нічого дивного немає, але правду доводиться шукати поміж всією цією інформацією. РФ перебуває в стані війни зі світом, у тому числі енергетичної, й вона не добирає на продажі свого газу через проблеми, які сама собі створила», – розповідає Гудима.

РФ, за його словами, втратила Україну як найбільшого постачальника, а Україна переключилася на постачання газу з ЄС у реверсному режимі. Однак брак фінансів призводить до того, що грошей на передоплату немає як для «Газпрому», так і на закупівлю газу в реверсному режимі.

«А немає грошей через те, що в ЄС хочуть бачити реформи, а з цим у нашого уряду колосальні проблеми. Ситуація на сьогодня зависла й гірше буде, якщо почнуться морози», – пояснив він.

«Якщо Україна навіть у листопаді відбирає газ із запасів, які є в сховищах, і при цьому їх недостатньо для холодної зими, то все нам залишається сподіватися лише на те, що ЄС заплющить очі на реформи й надасть нам кредит, що допоможе нам пережити не весь зимовий сезон, а лише початок, тому що невідомо, якими будуть січень і лютий», – проаналізував Олександр Гудима.

Як повідомлялося раніше, Демчишин пообіцяв, що до 20 грудня 2015 року умови та ціна на поставки російського газу на перший квартал 2016 року будуть узгодженні.

Крім того, міністр енергетики запевнив, що під час опалювального сезону відключень не буде.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: