Туреччина та РФ зіпсували відносини ще до збитих літаків і війни в Сирії – експерт

Читать на русском
Олександр Федутаексперт - міжнародник МІАУ "Росія - Україна"

Збитий літак – не початок складних відносин між РФ і Туреччиною, а їх продовження.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор дослідницьких програм Міжнародного інформаційно-аналітичного центру «Росія-Україна» Олександр Федута, аналізуючи відносини між Туреччиною та РФ у контексті порушення авіапростору.

«Правду кажучи, Туреччина та РФ ніколи не були союзниками. Туреччина завжди була самостійним гравцем на міжнародній арені. Її військовий потенціал і позиції як члена НАТО досить сильні й без РФ», – констатував експерт.

Щодо того, що сталося, то, на його думку, це не ускладнить російсько-турецькі відносини. «Вони й без того дуже крихкі та засновані на кримській проблемі», – уточнив він.

Туреччина допоможе Україні в боротьбі за Крим – експертЕксперт проаналізував випадок з обшуком будинку арештованого заступника голови Меджлісу та дав оцінку подібним випадкам, як репресії стосовно кримських татар

«Туреччина весь час після розпаду СРСР вважалася зовнішнім патроном кримських татар. І те, що Росія почала активний тиск на кримськотатарську громаду безпосередньо на території Криму, якраз і ускладнило відносини. І збитий літак потрібно розглядати не як початок цих складнощів, а як продовження», – пояснює Олександр Федута.

Крім того, за його словами, варто пам'ятати, що в конфлікті з Україною РФ сподівалася отримати підтримку Туреччини в першу чергу в питаннях будівництва енергошляхів на південь Європи, але нічого не домоглася.

Нагадаємо, 16 жовтня після низки інцидентів із російськими військовими турецькі ВПС збили неопізнаний безпілотник поблизу сирійського кордону. Пізніше Туреччина пообіцяла збивати літаки, які перетинають її повітряний кордон.

Також Анкара запевнила, що 10 разів попереджала Су-24 про можливе застосування сили.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: